Mžourek žil před II. světovou válkou v dnes již neexistující obci Libkovice. Po obsazení československého pohraničí a po záboru zbytku republiky zamířil za hranice bojovat za svobodu své vlasti. Domů se však už nikdy nevrátil.

Narodil se 12. dubna 1915 v Hospozíně u Kralup nad Vltavou. Vyučil se automechanikem, ale od roku 1932 žil v Libkovicích u Mostu. Měl zde i několik ctitelek, protože, jak se podařilo od pamětnic vypátrat, byl elegán.

Přihlásil se do akce 1 000 pilotů republice, a tak v roce 1936 absolvoval pilotní školu v Praze. Koncem července 1939 přešel hranice do Polska a hlásil se na konzulátu v Krakově, odkud s ostatními čs. zahraničními vojáky potom odjel vlakem do přístavu Gdyně, kde nastoupil na loď Castelholm, se kterou odplul do Francie.

Od legie k letectvu

Dne 21. srpna dorazil transport do přístavu Calais a Alois Mžourek se odtud vydal do Lille. Další jeho cesta vedla do Marseille, kde v pevnosti St. Jean podepsal pětiletý závazek do Cizinecké legie. Na konci srpna odplul lodí Sidi bel Abbes do afrického Oranu, do výcvikového střediska. Poté, co hitlerovské Německo zaútočilo 1. září 1939 na Polsko a následně mu Anglie a Francie vyhlásily válku, byl Alois Mžourek, stejně, jako další letci, propuštěn za svazku Cizinecké legie a mohl nastoupit k francouzskému letectvu. Lodí Tirman se přepravil z Afriky do Marseille a odtud do Agde, kde se formovala čs. zahraniční armáda. Zde byl 26. září zařazen k letecké skupině. Počátkem října 1939 odjel na základnu Avord k výcviku. Do francouzského letectva byl zařazen v hodnosti caporal chef. V prosinci byl přemístěn na základnu v Istres a dne 2. dubna 1940 se stal příslušníkem GC I/32 v Chateauroux. Zde však pobyl pouhé dva měsíce a přemístil se do Tarbes a pak ke GC I/35, jako operační pilot.

Na Hamburk

Po pádu Francie odplul lodí Apappa z přístavu Port Vendres přes Gibraltar do Anglie. Po přistání v Liverpoolu odjel do Cholmondeley Park a hlásil se k letectvu RAF. Sem byl přijat 2. srpna 1940 jako dobrovolník Volunteer Reserve v hodnosti AC2. Následoval výcvik u 11. OTU v Bassingbourne a poté zařazení k 311. čs. bombardovací peruti na základně Honington. V noci 11. května 1941 absolvoval svůj první operační let na Hamburk, jako druhý pilot v osádce letounu Wellington KX o F, R1371. Dne 12. srpna 1941 byl ustanoven prvním pilotem, kapitánem letounu. V noci 15. listopadu 1941 absolvoval svůj v pořadí již 33. a zároveň poslední operační let turnusu. Poté byl převelen na odpočinek k přelétávání a testování letounů.

Joy, anglická manželka pilota Aloise Mžourka, která prožila zbytek svého života v Čechách.Na štědrý den 1942 uzavřel sňatek s příslušnicí WAAF, slečnou Joyce E. Turner (č. RAF 426881). V polovině dubna 1943 byl opět přidělen, jako operační pilot, k 311. čs. bombardovací peruti. Dne 5. listopadu 1943 byl odvelen od 311. čs. bombardovací perutě k 3. Delivery Flight na základně Catterick, k přelétávání opravených letounů. Dne 16. května 1944 se manželům Mžourkovým narodil syn.

Manželka Joyce.

Hrdina z Libkovic

Dne 16. října 1944 odpoledne, kdy již byl příslušníkem 1. Delivery Flight se základnou v Gatwick, odstartoval s letounem typu De Havilland Mosquito NF Mk XXX (NV 531) k přeletu do Belgie. Půl míle od letiště se však s letounem zřítil poblíž křižovatky Lowfield Heath v místě zvaném Shields Field v hrabství Sussex. V troskách letounu zahynul.

Do kabiny rychlého dvoumotorového stroje usedl namísto svého kamaráda, který se ten den necítil fit. Alois Mžourek, v té době již pilot v britské hodnosti Flying Officer, byl pohřben v Bury St. Edmunds. Mžourkovo jméno je uvedeno na památníku obětí války v jeho rodišti a bylo rovněž uvedeno na památníku obětí války v dnes již neexistující obci Libkovice na Mostecku.

Mžourkova anglická manželka Joyce svému muži slíbila, že až válka skončí, odjede s ním do Československa. Poté, co válka skončila, slib splnila. V červenci roku 1945 byla i se synem repatriována do Československa. Usadila se v Praze. Po roce 1948 si zažila pronásledování kvůli svému antikomunistickému smýšlení. Provdala se podruhé, jejím manželem se stal Slavoš Kadečka. Ten kvůli její osobě nemohl ani dostudovat. V roce 1996 se v Praze setkala s britskou královnou Alžbětou II. a princem Filipem. Na podzim svého života ještě pracovala, a sice v Armádě spásy. Zemřela 20. dubna 2006.

Alois Mžourek za svou válečnou činnost obdržel 3x Čs. válečný kříž 1939 45, Čs. medaili Za zásluhy I. stupně, Čs. pamětní medaili Západ, Air Star a War Medal.