A především netušili, že se tato záliba postupně rozšíří po celé republice a projekt se rozroste do podoby, která nemá v Evropě obdoby.

„Začalo to postupně hrát více lidí, bylo více turnajů, došlo k tomu přirozeně. První roky jsme ale byli za blázny," vzpomíná s úsměvem předseda České asociace extrémního golfu Filip Šrámek.

Pravidla jsou vzorem pro cizinu

Česká asociace extrémního golfu vnikla v roce 2009 v Litvínově. Přestože se tento sport hraje všude na světě, české sdružení je jedinečné a má svá specifika.

„Obří komunita je třeba v Německu, ale nejsou nijak organizovaní a nemají vyprecizovaná pravidla. My jsme pravidla upravili tak, aby byla soutěžní," pokračuje Filip Šrámek.

Pravidla a systém bodování je natolik propracovaný, že se jimi nechávají inspirovat i ostatní zahraniční země. A právě díky možnosti porovnání se ostatními hráči se stal netradiční sport v Čechách tolik oblíbeným. „Hráče žene soutěživost. Samozřejmě je fajn se setkávat a chodit do přírody. Ale ten prvek soutěživosti je silný," říká vedoucí sportovně-technické komise Luboš Poucha.

Raná i arabská poušť

Místa pro hru jsou různá, mezi ty nejatraktivnější patří opuštěné lomy, industriální prostředí, nebo sjezdovky. Některé turnaje probíhaly dokonce i v noci.

„Mezi top hřiště patří Raná. Legendární je hra z vrcholu Rané do sedel, tady se tradičně hraje mistrovství republiky," vysvětluje Filip Šrámek.

Čeští golfisté zorganizovali turnaj i v Saúdské Arábii, kterého se zúčastnili hráči z různých koutů světa.

„Vzali jsme auta a jeli do pouště. Pouštní scenérie je nádherná," vzpomíná Luboš Poucha.

Extrémní golf je otevřený všem, neklade si žádná omezení, hrají ho senioři i děti. „Vtip je v tom, že sdružuje lidi a je svobodný. My jsme stejně jako spousta jiných lidí hraví. Není zapotřebí žádné hřiště, žádná klubovna. Svoboda jedné hole, jedné jamky," uzavírá Filip Šrámek.