Obrovský hrad neboli Rýzmburk se rozhodlo zachránit město Osek, které před třemi lety zříceninu koupilo od Lesů ČR za 1,3 milionu korun. „Byla to jediná cesta, jak zabránit totální destrukci objektu ze 13. století," řekl Matěj Benda z městského úřadu.

Do romantické krajiny pod Krušnými horami přijelo nyní jedenáct dobrovolníků z různých koutů světa. Rukavice si oblékli lidé z Polska, Španělska, Číny či Ukrajiny. „Pomáhají při údržbě hradu a pak budou pracovat při zdění kaveren (dutin)," uvedl Benda.

Zřícenina hradu Rýzmburk u Oseka.Zdroj: DENÍK/Zdeněk Traxler

Účastníci dvoutýdenního kempu jsou k ruce také archeologům, kteří pracují na místech, kde se bude zdít. „Archeologové prozkoumají patu zdi a podle jejich odhalení necháme zpracovat projekt. Zároveň výzkum prohloubí poznatky o hradu," řekl Benda.

Dobrovolníci pracují zadarmo, město jim za to poskytuje ubytování a stravu a také pro ně pořádá výlety. O víkendu zažijí pouť v Oseku, která je jednou z největších na severu Čech.

„O České republice jsem slyšela, že je to krásná země, proto jsem se sem vydala," řekla Španělka Ana Dominguezová. „Líbí se mi tu. Je to hodně jiné než ve Španělsku, hlavně tolik hustých lesů v okolí," poznamenala. Podle vedoucího workcampu Michala Zikmunda je přínosem nejen samotná odvedená práce, ale právě společenství lidí z různých zemí. „Umožňuje to získat nadhled a také přátele," řekl.

Pokud se workcamp osvědčí, bude i příští rok. Za čas by tak zřícenina, jejíž dominantou jsou čtyři mohutné věže, mohla sloužit nejen výletníkům, ale také místním pro pořádání různých akcí. V zásobě jich má radnice už několik.