Padesátiletá rodačka z Mostu Denisa Chyba Bendová, která bydlí od sedmi let v Příbrami, v pondělí 1. srpna poprvé navštívila mostecký hrad Hněvín. Alespoň si myslí, že to bylo poprvé, protože si nepamatuje, že by hrad jako dítě viděla zblízka. Jako dospělou ji Hněvín nadchl. „Krásné, fakt super,“ zhodnotila městský areál, když z něj s partnerem po prohlídce odcházela.

Ocenila zrenovované a klidné prostředí, čistý park, kde se dá posadit a najíst, a celkový příjemný dojem. „Fakt nás to moc překvapilo,“ dodala. Že nefunguje restaurace, páru vůbec nevadilo. Pouze by uvítali lepší orientační systém ve městě, protože při jízdě na hrad bloudili. Dorazili na motorce z Litvínova, kde přenocovali po víkendovém mistrovství světa superbiků. Patřili ke 40 tisícům fanoušků, z nichž jen malá část si našla čas odskočit si z mosteckého autodromu poznat Hněvín. Na městský hrad dorazilo i pár závodních týmů.

Havárie provoz neochromila

Minulý týden se na Hněvíně náhle zřítila část vnější hradební zdi. Příčinou byl zřejmě narušený dešťový svod, kterým voda pronikla do zdiva. Radnice místo havárie zabezpečila a chystá sanaci. Cesta kolem hradeb je otevřena, ale až do odvolání je uzavřena poblíž pádu kamenů Dílna magistra Edwarda Kelleyho, kde je interaktivní výstava o pobytu tohoto alchymisty na Hněvíně.

Rekonstrukce silnice v ulici Velebudická v Mostě.
U „mekáče“ v Mostě vzniká lepší kruhový objezd a přechod. Stavby omezí dopravu

Kromě dílny je ale areál hradu nadále přístupný veřejnosti. Kvůli rekonstrukci je však mimo provoz hvězdárna a také restaurace, která se má s novým interiérem a modernizovanou kuchyní otevřít na jaře příštího roku. Pro výletníky ale funguje hradní bistro, WC a vyhlídková věž, kam vstupenka pro dospělé stojí 25 korun, pro děti 15 korun a pro nejmenší je vstup zdarma. Hradní zahrada, věž a bistro slouží lidem od neděle do čtvrtka od 9 do 19 hodin a v pátek a sobotu od 9 do 21 hodin.

„Na Hněvín začalo v poslední době chodit hodně rodin s dětmi a oblíbili si ho také senioři,“ sdělila Simona Mann, jednatelka společnosti Nord Food, která pro město hrad od letošního roku provozuje.

Do konce léta se budou na hradě konat každé úterý a čtvrtek pravidelné lekce jógy od mosteckého jógového studia Anahata. V pátek 5. srpna bude v zahradě od 18 do 22 hodin koncert mosteckého klavíristy a skladatele Martina Rufera a saxofonistky Soni Pekárkové. Vstup je dobrovolný.

Benefiční akce

Kultura a dobročinnost se spojí v sobotu 20. srpna, kdy na hradě začne v 17 hodin benefiční akce Carpe Diem, jejíž výtěžek půjde na podporu místního neziskového spolku Nové háro, které pomáhá dětským onkologickým pacientům. Hlavním vystupujícím bude trumpetista a DJ Vít Šimeček, který už na hradě hrál koncem července. V prodeji jsou teď vstupenky za 150 korun a na místě pak budou za 200 korun. Dají se koupit v hradním bistru, na baru restaurace El Toro Most nebo na internetu v síti GoOut.

U jezera Most vzniká nové dětské hřiště.
FOTO: U jezera Most vzniká nové dětské hřiště s balanční stezkou

Hněvín zůstává také místem pro uzavírání manželství. „Svatby na hradě probíhají v hojném počtu, což nás velmi těší. Obřady se během rekonstrukce hradeb za sochou magistra Kelleyho přesunuly do malé zahrady, která svatebčanům nabízí více soukromí. Nyní jsou v provozu už obě lokace. V letošním roce jsme navíc pořídili i krásný nový mobiliář,“ dodala Simona Mann.

O hradu Hněvín
Současný hrad Hněvín vznikl na stejnojmenném kopci v letech 1905 až 1906 jako volná romantická kopie původní středověké pevnosti. Tu mostečtí měšťané nechali zbořit v 17. století po třicetileté válce, aby v budoucnu nepřitahovala pozornost armád. Nový hrad s restaurací, vyhlídkovou věží, krytou verandou a hvězdárnou od počátku sloužil jako turistická atrakce. Nemá původní historické vybavení, ani prohlídkový okruh s průvodcem. Vlastníkem hradu je město Most.

Občerstvení na Hněvíně
I když bude restaurace ještě dlouho nepřístupná, výletníci si s sebou nemusí brát svačinu. V bistru lze koupit teplé i chlazené nápoje, třeba výběrovou kávu, čepovanou Plzeň, ovocné limonády nebo letní drinky. Z jídel jsou v nabídce zapečené panini nebo hranolky s trhaným masem a ze sladkostí řemeslná zmrzlina a domácí koláče. Během většiny koncertů, které se na hradě pořádají, je pak v zahradě hradu další stánek s burgery a langoši. U bistra jsou od letoška k dispozici i lehátka, houpací síť, kterou si oblíbili zejména malí návštěvníci, nebo v horkých letních dnech také vodní mlha.