„Je to bída,“ říká Jana Králíková z Litvínova, která chodí s manželem pravidelně na houby v okolí Louček, nebo Meziboří a Dlouhé Louky. „Nikde ani ťuk,“ dodává s tím, že teď, co už několikátý den po sobě prší, by se mohla situace zlepšit. „Věříme, že to snad pomůže a konečně začneme houby nacházet,“ dodává houbařka, která je zvyklá nacházet parádní úrodu a na letošní zajímavé úlovky stále čeká.

Žádnou velkou sklizeň nehlásí ani výše položená Hora Svaté Kateřiny. „Minulý týden tu někdo našel dva kozáky. Houbaři si myslí, že houby porostou, ale až se oteplí, po dešti,“ sdělila starostka Hana Řebíková.

MYKOLOG RADÍ Houby by mohly být příští víkend. „Dřív by si na houby vyrazil pouze hodně velký optimista," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Deštivé počasí z posledních dní růst hub nastartovalo, v lesích se to ale projeví až za deset, dvanáct dní. Houbám by navíc prospěl návrat teplého počasí. Předchozí suché a teplé počasí nejlépe přečkaly hřiby, lišky, holubinky, ryzce a muchomůrky. „Rostly všude, ale v malým množství," poznamenal Landa. Z hřibů šlo zejména o hřiby dubové a kováře, v poslední době ale už rostou všechny druhy hřibů. V lesích lze narazit už i na hřiby medotrpké, které sice nejsou jedovaté, ale kvůli nahořklé chuti se nesbírají. Z dalších hub pak houbaři ocení klouzky, lišky a ryzce. „Pod smrkem a borovicí už roste ryzec pravý," zmínil Landa. V malém množství se vyskytuje i jedna z nejkvalitnějších holubinek – holubinka namodralá. V trávnících houby nerostou, letos například podle Landy úplně vynechaly žampiony. Pro následující týden meteorologové předpovídají denní teploty do 25 stupňů, oblačno s přeháňkami. Příští víkend by se už mělo začít oteplovat. (čtk)

 „Může za to sucho, které zničilo veškerou houbovou populaci. Než se obnoví, bude to chtít delší deště a také čas na obnovení podhoubí,“ říká zkušený houbař a odborník Zdeněk Pelda z Chrastavy.  Mizerná houbařská sezona je ale v celé republice. „Sleduji houbařské weby, mluvím s podobnými nadšenci z jiných krajů. Proto vím, že stejně špatné je to nejen v celých severních Čechách, ale například i ve Středočeském a Jihomoravském kraji. O trochu lepší je to snad na jihu Čech nebo v Beskydech. Pořád ale jde jen o jednotlivé nálezy hub,“ podotýká Pelda.

Podobně suché a na houby skoupé bylo naposledy léto v roce 2008 a 2006, kdy si houbaři přišli na své až v říjnu. Kdy začnou růst letos, bude opět záležet hlavně na počasí. Tam kde podhoubí úplně nezahynulo, můžou některé houby vyrůst už týden po deštích. Na ostatních místech to může trvat až několik týdnů.

Kastelánka zámku Jezeří u Horního Jiřetína Hana Krejčová dává houbám týden. „Ještě nerostou,“ konstatuje. Doporučuje sledovat měsíc.  Když přibývá, houbám to prý pomáhá. „Lidé říkají, že je to pověra, ale funguje to. Měsíc vytahuje houby ven,“ směje se kastelánka. V sobotu 12. července je shodou okolností úplněk, takže se uvidí, kdo má pravdu. Když je sezona, na Jezeří rostou houby i na zámecké zahradě. Když tam návštěvníci narazili na hřib nebo na velkou pýchavku, mohli u nich najít cedulky „Netrhej mě, chci růst“. Většina lidí takové ozdoby obešla, někteří je přesto utrhli.

Krušné hory v okolí Horního Jiřetína a Černic jsou známou houbařskou oblastí. Mezi místními proslula například lokalita Březovka. Podrobnosti ale nechtějí prozrazovat, aby si svá místečka ochránili. Teď se vyčkává. „Ještě nic, je to slabé,“ říká jiřetínský starosta Branko Glavica. Dává houbám tak 14 dnů.