K novému návrhu vlády se má Ústecký kraj vyjádřit do 15. července. Doba pobírání částky je závislá na odpracovaných letech. Vláda by měla o nařízení jednat na konci července. Podle odhadů krajské hospodářské komory by měly být náklady na kompenzace zhruba ve výši 218 milionů korun do roku 2020.

Útlum těžby se může dotknout 1300 zaměstnanců Severní energetické a dalších stovek až tisíců pracovníků v dodavatelských firmách. Těžaři v dubnu zavřeli hlubinný důl Centrum u Mostu a několik havířů už je v evidenci úřadu práce.

V pondělí krajští zastupitelé přijali usnesení, ve kterém žádají vládu, aby horníci z regionu dostali stejné kompenzace kvůli útlumu těžby jako havíři z Moravskoslezského kraje. "Vláda přijala nějaké kompenzace a úplně zapomněla, že zakázala těžbu na dole ČSA," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Vláda loni na podzim schválila zachování současných limitů těžby na dole ČSA nedaleko Mostu, což znamená postupný konec těžby a propouštění zaměstnanců Severní energetické. Uhlí se naopak bude nadále dobývat v dole Bílina, kde těží Severočeské doly.

Vláda v květnu schválila příspěvky až 8000 korun měsíčně pro pracovníky černouhelné firmy OKD, kterou soud poslal do úpadku. Původně v materiálu k situaci v OKD byla i podpora havířům z Mostecka, kteří budou odcházet kvůli rozhodnutí vlády, že se nebude pokračovat v těžbě hnědého uhlí za limity.

Proti vyplácení příspěvku někomu jinému než horníkům z OKD byl ministr financí Andrej Babiš (ANO).