V nejodlehlejších koutech Mostecka čelí horalé nové situaci. Ačkoliv jsou zvyklí na svépomoc, pandemie koronaviru jim dělá starosti.

Karanténa - InfografikaZdroj: DeníkNapříklad Hora Svaté Kateřiny, kde žije 459 lidí, odpustí nájem během stavu nouze podnikatelům, kteří mají provozovny v městských objektech. Zastupitelé se také předběžně dohodli, že samospráva poskytne bezúročné půjčky obyvatelům, kteří se kvůli různým omezením ocitnou ve finanční tísni. Městečko hodlá mezi ně rozdělit až 200 tisíc korun. „Nevylučuji, že celková suma se ještě navýší. Uvidíme, jaký bude zájem a jak se bude situace dále vyvíjet,“ řekl starosta Jindřich Zetek.

Žádosti o půjčku bude přijímat městský úřad a o nároku rozhodne zastupitelstvo. V případě potřeby se sejde i mimořádně. Výši bezúročných splátek a termíny sjedná úřad se schválenými žadateli individuálně. Starosta očekává, že do problémů se dostanou například lidé, kteří jsou závislí na příjmech z Německa.

Město Most.
Na Mostecku není hlášen žádný výskyt nákazy. Strážníci hlásí porušování zákazů

Firmy totiž omezují provoz a všechny hraniční přechody v okrese jsou uzavřené. Cesta za prací oklikou se tak vzdálila o 80 a více kilometrů. Kdo přijde o výdělek, tomu chce úřad nabídnout práci při opravě či údržbě městského majetku nebo v administrativě. Podle starosty se hlásí první zájemci.

Prominutí nájmu se má týkat dvou restaurací, které jsou nyní zavřené a město o ně nechce přijít. Ztrátu v příjmech do rozpočtu odhaduje na desítky tisíc korun.

Pomoc s nákupem hlavně nemocným lidem a seniorům nebo s hlídáním dětí pracujících rodičů začala nabízet Nová Ves v Horách. Obec vytiskla informační letáčky a komunikuje i přes SMS systém. Základní zásobování zajišťuje krámek s potravinami a seniorům se nadále vozí obědy z místního ústavu.

„Lidé jsou v klidu,“ sdělila místostarostka Vladimíra Tondrová. Obec, do které nyní také nezajíždí lékař, hodlá místním pacientům na požádání vyřizovat a vyzvedávat léky na e-recepty. Nejbližší lékárny a lékaři fungují v Litvínově, kde jsou i supermarkety. 

V Brandově shánějí obchodníka marně

Na ně jsou odkázaní obyvatelé Brandova, kde obchod chybí. Tato obec přitom už delší dobu nabízí podnikatelům za výhodných podmínek svou rekonstruovanou prodejnu potravin. Přestože by neplatil nájem, jen provozní náklady, horská víska zatím žádného nájemce nesehnala.

Zájemci nás mohou kontaktovat,“ uvedl starosta Jiří Mooz, který v posledních dnech častěji projíždí obcí a sleduje situaci. Obecní úřad kvůli stavu nouze omezil do odvolání úřední hodiny pro veřejnost a krizový štáb mimo jiné zakázal setkávání brandovských spolků. Zvýšenou pohotovost mají místní dobrovolní hasiči, kteří jsou připraveni lidem pomoci.

Nezapomínejme na seniory. Když je izolujeme, musíme jim hodně pomáhat

Město Litvínov bezplatně zajišťuje nákupy pro osamělé seniory a zdravotně postižené. Telefonní číslo na nákupní službu je 778 527 295. Žádosti přijímá každý pracovní den od 8 do 11 hodin. Podobnou službu nabízí Krušnohorská poliklinika na čísle je 478 012 286.

Hygienici v úterý v poledne oznámili, že v okrese Most ještě nezaznamenali žádný případ nákazy COVID-19. Hygienici zprostředkovávají laboratorní vyšetření pro pacienty, kteří jsou doma v nařízené karanténě a na odběr za nimi jezdí zdravotníci.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník