Navzdory osvětě počty nakažených vážnými pohlavními chorobami v Ústeckém kraji neklesají. Za první čtyři měsíce se nově nakazilo virem HIV sedm lidí. To je polovina celkového počtu za rok 2019. Nejvíce případů zaznamenaly laboratoře na Lounsku. Pohlavním nemocem však kraluje v kraji kapavka.

Údaje o sedmi nakažených od ledna do dubna udává statistika Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Kraj staví toto číslo v počtu nových případů za Prahu (22) a Jihomoravský kraj (10). První čtyři případy zaznamenaly laboratoře hned v lednu u dvou žen z Loun a Ústí nad Labem a u dvou mužů z Mostu. V únoru počet navýšily další dva případy z Loun, nakazili se muž a žena. V březnu zachytily laboratoře vzorek blíže nespecifikovaného občana.

Robert Šlachta
Exředitel ÚOOZ Robert Šlachta: Roušky a respirátory jsou skvělý business

Až na jednoho muže z Mostecka jsou všichni nakažení heterosexuálové, občané České republiky a ani jeden nakažený není uživatelem drog. Přestože statistiky udávají, že nejvíce se HIV šíří mezi homosexuálními muži, v Ústeckém kraji se tento trend letos nepotvrzuje.

Sedm nových případů za čtyři měsíce je polovinou celkového počtu nakažených za rok 2019. Podle SZÚ se celkem loni nakazilo v ČR virem HIV 193 mužů a 29 žen. Nejmladší nakažený dosáhl čtrnácti let věku, nejstarší ženě bylo 77 let. Nejvíce případů zaznamenaly laboratoře v Praze a Středočeském kraji. „Dlouhodobě jednoznačně dominuje Praha, následují kraje Karlovarský, Jihomoravský a Ústecký,“ vyjmenoval Vratislav Němeček, vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS. V roce 2018 se nakazili čtyři lidé, v roce 2017 byl počet více než čtyřikrát vyšší - 18 lidí.

Aktuálně je zjištěných HIV pozitivních v kraji kolem 230. Léčba, která zabraňuje u pacientů propuknutí nemoci AIDS, je čím dál nákladnější. „Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta s HIV loni činily 235 tisíc korun. O pět let dříve to bylo méně než 186 tisíc na pacienta,“ sdělil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Cena za rozkoš

Větší počty nakažených v kraji se týkají i kapavky. Podle údajů z Registru pohlavních nemocí řádí především na Teplicku. Kapavkou tu v posledních deseti letech průměrně onemocní 70 lidí ročně. V roce 2017 dokonce teplické případy tvořily třetinu ze všech 241 pohlavně nemocných v kraji.

Nemoc je v kraji spojená především s poskytováním sexuálních služeb. Potvrzuje to i zpráva organizace Rozkoš bez rizika, která se snaží zlepšit životní podmínky prostitutek. „Tento region je z těch, kde působíme, nejproblémovější. Je zde největší počet žen, které nabízejí své služby na venkovních stanovištích,“ popsala zakladatelka organizace Hana Malinová.

Kde se můžete nechat otestovat?

Státní zdravotní ústav provozuje v Ústeckém kraji tři poradny a testovací místa. K dispozici jsou v Mostě, Chomutově a Ústí nad Labem. V červnu je možné podstoupit mobilní testy v sanitkách, a to v tyto dny:

 9. 6.  Děčín, Zbrojnická, 15-17 hodin
16. 6. Chomutov, Farského, 15-16 hodin
16. 6. Most, Budovatelů, 17-18 hodin
16. 6. Teplice, náměstí Svobody, 19-20 hodin
23. 6. Ústí nad Labem, Malá Hradební, 15-16 hodin
23. 6. Litoměřice, Marie Pomocné, 17-18 hodin

Funpark v Mostě opět láká k návštěvě
FOTO: Funpark v Mostě otevřel. Zase láká na nevšední zábavu i rozhlednu