Díky novele zákona o loteriích a jiných podobných hrách je částka vyšší, než město předpokládalo. „Schválený rozpočet města na rok 2012 počítal podle staré právní úpravy s příjmy z poplatků za loterijní terminály ve výši 6,35 milionu korun," uvedla místostarostka města Erika Sedláčková.

Tato částka byla rozdělena mezi Úsek školství a kultury a Odboru sociálních věcí a školství. Nejvíce peněz čerpala společnost Sportas, Krušnohorská poliklinika a HC Litvínov.

Peníze pro kulturu, sport i prevenci

Zbylé peníze chce v letošním roce město rozdělit formou investičních dotací, tedy třeba do oprav objektů, a neinvestičních dotací, které zahrnují služby, drobný majetek a podobně. Hodnocení žádostí o investiční dotace bude probíhat dvoukolově a kam peníze poputují, bude jasné až koncem dubna po zasedání zastupitelstva města.

V rámci neinvestičních prostředků město plánuje rozdělit skoro dva miliony korun na podporu sportu a přes milion korun na volnočasové aktivity.

„Vedení města prosazuje, aby prostředky, které město získalo nad rozpočtovanou částku na straně příjmů, tedy 7,8 milionu korun, byly využity k financování sportovních, kulturních, vzdělávacích, spolkových a jiných zájmových aktivit, zejména dětí a mládeže, dále na podporu projektů v sociálních službách a v neposlední řadě na prevenci kriminality a primární protidrogovou prevenci," doplnila Erika Sedláčková. Žádosti o dotace musí žadatelé předložit v souladu s pravidly pro poskytování dotací a termín uzávěrky žádostí je stanoven na 21. březen 2013.

„Sice je dobře, že má město z hazardu alespoň nějaké peníze, ale určitě by bylo lepší, kdyby se zakázal. Kolik rodin už rozbil," postěžovala si jedna z obyvatelek Litvínova Marta Novotná.

Město má možnost hazard regulovat. V roce 2011 vydalo vyhlášku, kterou zakázalo na území města provozování sázkových her, loterií a podobných her. Tento zákaz byl ovšem vloni zrušen.