Okna bytů a zahrady domů zdobí stále častěji halloweenské dekorace. Ať už jde o vyřezávané dýně nebo třeba strašidelné postavy. Pokud se letos také pustíte do tvorby něčeho zajímavého, pošlete nám fotku. Sestavíme z nich fotogalerii a necháme čtenáře hlasovat, která dekorace je nejhezčí. 

Pošlete nám fotku vámi vyrobené halloweenské dekorace na adresu zuzana.kolarova@denik.cz. Připojte jméno, příjmení a odkud jste. Čtenáři poté hlasováním vyberou, která se líbí nejvíce. Anketa je nevýherní, ukončena bude 3. listopadu v pravé poledne. 

Halloween připadá na 31. října. Je veselou slavností, na rozdíl od "našich" listopadových Dušiček, Památky zesnulých, které vybízejí spíš k pietní vzpomínce na naše drahé zesnulé, k tichému zamyšlení nad jejich rovy.

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, sovy a podobně. Typickými barvami jsou černá a oranžová. Ke slavnosti patří také koledování, což však v Česku není zvykem.

Halloween a historie
Původně se zvyky Halloweenu rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy křesťanského svátku Všech svatých, který byl přenesen do Irska z Říma. Vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích…) a „koledují“ o sladkosti. 
Zdroj: Wikipedia.org