Čeho je rozštěpení hnutí Severočeši.cz signálem?
Je to běžný jev u neusazených politických stran a hnutí. Ale postihuje i tradiční strany. Hodně záleží na osobních vztazích. Někdy to je i kvůli penězům, jako u Sládkovců, ale objevují se problémy i kurióznější, kvůli ženské…

Politolog Zdeněk Zbořil Zdroj: DENÍK

Podrobnosti o volební aféře najdete ZDE a ZDE.

Obě strany sporu spoléhají, že získají podporu u soudů. Žaloby stíhající odvolání a další žaloby. Jaká je role soudů?
Myslím si, že ani soudy nemají šanci proniknout do podstaty frakčních bojů. Rozhodují především na základě viditelného – zda po právní stránce někdo pochybil při procesu štěpení strany či hnutí.

Snaha zrušit krajskou kandidátku frakce Severočechů, která podle soudů není legitimním představitelem hnutí, podle vás není posledním překvapením, které nás čeká?
Značně nestabilní je Hnutí Ano. Bylo vytvořeno shora celkem nesourodým seskupením různých osob. Již v současném končícím krajském volebním období se rozpadaly některé buňky Ano. Potenciál štěpení je u Hnutí Ano velmi silný. Frakčního boje nejsou ušetření ani sociální demokrati – již od první republiky. ODS drželo pohromadě jenom charisma Václava Klause a tak dále.

Čili jde o normální jev?
Pokud máte ve státě zhruba šest desítek různých stran a hnutí, je to samozřejmé. Řada z nich vznikla právě díky štěpení stran. Teď je rušno kolem Severočechů.cz, ale kdyby soudy rozhodly o několik měsíců dříve, žádný povyk by nebyl. Frakční kandidátka do krajských voleb by ani nevznikla. Jde o nahodilou časovou souhru.

Jaký je výhled do budoucna?
Pokud v republice je evidováno do krajských voleb zhruba 270 kandidátských listin, čeká nás i po volbách řada překvapení.