„Když se řekne hlubinný důl, tak si každý představí těžní věže, partu od mouru černých chlapů, kteří vystupují z klece, nebo jiný z těch notoricky známých záběrů, které už snad milionkrát obletěly svět. Já chci ukázat to, co se děje pod zemí, kam se normální člověk nikdy nedostane,“ řekl Deníku fotograf Petr Havlík s tím, že svými obrázky chce návštěvníky vtáhnout do prostředí, kde se křižují kilometry chodeb, v nichž se dokážou orientovat jen skuteční mistři. „Zkrátka snaží se ukázat dávné a hodně těžké řemeslo a místa, která jsou až magická a zároveň syrově kouzelná,“ doplnil Havlík.

Poslední hlubinný důl fotografoval od roku 2006 do jeho zavření v roce 2016. Představuje 93 fotografií ve čtyřech uzavřených cyklech. Prvním jsou struktury uhlí, druhým portréty jednotlivých horníků, následuje technologie a záběry horníků při práci. „Je to nádhera, vzpomínky. Pro mě prostě srdeční záležitost,“ svěřil se bývalý horník, předseda Euroregionu Krušnohoří a člen představenstva Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech Vlastimil Vozka.

„Na fotkách je vidět, že se ve tvářích horníků z Centrumky zračí všechno to, co prožili dole v šachtě, jejich osudy, ale hlavně je na nich vidět velká pokora, pokora před matkou přírodou, která právě před ně dala ohromnou hodnotu, kterou vytvořila, a právě jim říkala: ty si teď vyber to, co já jsem tady po staletí tvořila. Prostě není to jenom o tom dobývání,“ řekl poslední ředitel dolu Centrum v Dolním Jiřetíně Pavel Lička.

Aquadrom Most
Venkovní bazény mosteckého aquadromu už jsou v provozu

Výstava je k vidění v podzemních prostorách přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě až do poloviny měsíce července.

Komentář i workshop

Oblastní muzeum a galerie v Mostě, které je pořadatelem výstavy fotografií ze života havířů, připravilo pro zájemce ještě další doplňující akce. Těmi jsou dvě komentované prohlídky. „Ty se uskuteční vždy ve čtvrtek, a to 6. a 13. června,“ upřesnila Jitka Klímová z oddělení propagace muzea. Upozornila i na to, že součástí výstavy je promítání dokumentárního filmu o dole Centrum a hornické artefakty z muzejních depozitářů. „Na komentovanou prohlídku je ale nutné se předem objednat,“ řekla dále Klímová.

Ilustrační fotografie.
Skupina dívek napadla v Litvínově ženu, prý kvůli dluhům

Sám autor výstavy nabídne při workshopu v muzeu jedinečnou možnost vyzkoušet si různé postupy kyanotypie, tedy staré fotografické techniky vynalezené Johnem Herschelem už v roce 1842. „Setkání je koncipováno tak, aby ukázalo možnosti této techniky. Na fotocitlivý papír přiložíme rostliny, peří, předměty, kresby nebo negativy. Ze setkání si pak každý účastník odnese fotogramy nebo fotografie v typické pařížské modré barvě,“ nalákal na chvíle poznání kouzla staré fotografie Havlík s tím, že cena za osobu na workshop je 600 korun a v této částce jsou veškeré pomůcky a materiál. Je také dobré vzít si s sebou starší oděv na převlečení, protože při práci hrozí potřísnění.

Rezervace míst a platba předem je nutná. Minimální počet účastníků je pět, maximální pak deset.

Muzeum upozorňuje, že v případě nenaplnění kapacity bude workshop kyanotypie zrušen.

První světová válka. Ilustrační foto.
Muzeum připomíná válečné pomníky. Z Mostecka i okolí