Děti 38letého vězně Martina netuší, že jejich táta je zavřený. Přitom se s ním setkaly na území věznice. Z polní cesty vstoupily otevřenými dveřmi v plotu, prošly dřevěnou bránou torii známou z japonských svatyní, za červenou chatou, kde se dá odpočívat při dešti, překročily lávku přes umělý potůček, který ústí do jezírka s malými jesetery a barevnými kapry a nedaleko včelích úlů usedly do altánu schovaném za jehličnany.

A pak hurá po křivolakých cestičkách na prolézačky u vyhlídky na České středohoří! „Chodím sem v civilu, takže ani nepoznaly, že jsem ve vězení. Pro rodiny je to tady méně stresující než dole,“ řekl Martin, který nevšední oázu pomáhal budovat.

Ilustrační foto.
Jahody nakonec jsou. Samosběr a prodej se v Nemilkově rozběhl

Rodiny s dětmi už nemusejí vstupovat přes kordon ozbrojených stráží do zamřížované věznice v Bělušicích, aby mezi čtyřmi stěnami viděli odsouzené příbuzné. Mohou se s nimi setkávat v okrasné zahradě, kterou vězni vytvořili v areálu bývalého vězeňského vepřína na kopci Bělouš. Samostatný oplocený areál je vedle věznice, na dohled od věží hlídek s puškami. V Čechách ojedinělý projekt, za který by se nemusela stydět ani botanická zahrada, vznikal od roku 2006.

„Tehdy tu byla holá vykácená stráň,“ zavzpomínal vězeňský vychovatel v penzi Petr Havlín, který zajišťoval odborné vedení prací. Vybraní vězni podle něj chodili na kopec makat rádi, měli volnější režim. Zahrada se stala příkladem nových výchovných trendů v modernizovaném vězeňství.

Sami, bez firem

„Všechno jsme tu dělali sami, bez firem,“ sdělil 54letý Aleš s funkcí zahradníka. Vše se učil za pochodu, i chov ryb. „Pro mě bylo nejdůležitější, že jsem se dostal zespoda sem nahoru do party, která to tu dělala. I já jsem tu už měl návštěvy. Proti spodku je to tady zlato,“ srovnal věznici se zahradou 27letý Jiří.

Návštěvy jsou tu za odměnu, za práci a vzorné chování. Několik hodin s rodinou v krásném prostředí mimo věznici odsouzené motivuje. „Rodině se tu líbilo. Máme tu soukromí. Můžeme si vybrat, kde budeme stát nebo sedět a je tu i dětský kout“ pochvaloval si Martin, který na stavbě začal pomáhat před dvěma lety.

Ilustrační foto
Statisícové škody. Vandalové ničí na Mostecku hřiště i památky

„Zahrada slouží hlavně pro návštěvy s dětmi. Jejich kontakt s odsouzenými považujeme za důležitý pro zachování rodiny a udržení sociálních vazeb. Předcházíme tím takzvané kriminální infekci,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal. Podle něj děti přicházely dříve do negativního prostředí, což je mohlo i traumatizovat. Zahrada ale nabízí opak.

„Zdravý kontakt odsouzených s jejich rodinami a hlavně dětmi je pro nás prioritou,“ uvedl ředitel věznice Roman Mišák. Týdně je v zahradě 15 až 20 návštěv. Podle ředitele tak projekt plní své poslání a pomáhá udržet pozitivního klima ve věznici. Ta zahradu představila včera. Stát do ní investoval 690 tisíc korun. Areál má ale vyšší hodnotu. Vězni ho stavěli bez nároku na odměnu. Pomohli i sponzoři.

Studentská soutěž na řešení úložišť odpadových kontejnerů v Mostě a vyhlášení výsledků na radnici v Mostě. Návrhy dělali studenti Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Most chce „obléct“ popelnice. Studenti představili své originální návrhy