Severní energetická chce prodloužit životnost elektrárny Chvaletice do roku 2030. Informovala o tom mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová. Ekologové požadují, aby se elektrárna, jakožto významný znečišťovatel ovzduší, uzavřela.

Severní energetická se stala před rokem stoprocentním vlastníkem původně nejmladší české hnědouhelné elektrárny postavené v roce 1979. Elektrárna loni vyrobila 3122 GWh elektřiny a na její celkové výrobě v ČR se podílí zhruba 3,5 procenty. „Součástí dohody o prodeji elektrárny z portfolia ČEZ do Severní energetické byl i závazek na délku jejího provozování, a to vyžaduje rozsáhlou modernizaci zdroje,“ vysvětlila mluvčí Severní energetické.

Modernizace se dotkne kotelny, strojovny, úprav na zauhlování, systému kontroly i řízení a odlučovačů popílku. Výsledkem má podle Sáričkové Benešové být mimo jiné snížení emisí, prašnosti i vlastní spotřeby.

Nejpozději v roce 2016

Dnes elektrárna podle mluvčí produkuje zhruba 350 miligramů na metr krychlový oxidů dusíku, po realizaci investic má klesnout číslo pod 200 miligramů na metr krychlový. „Sníží se i emise prachových částic a prašnost při zauhlování,“ doplnila.

Část veřejné soutěže na zakázku ve Chvaleticích chce Severní energetická vypsat ještě do konce roku, tak aby práce mohly začít nejpozději v roce 2016. Elektrárna Chvaletice zaměstnává nyní 285 lidí.

Skupina ČEZ chtěla Chvaletice provozovat jen do konce roku 2015.

„Prodloužení životnosti elektrárny je špatná zpráva, znamená, že zůstane v provozu velký znečišťovatel ovzduší,“ řekl Jan Rovenský z organizace Greenpeace.