Zhruba tři sta hostů se zúčastnilo slavnostního zahájení stavby továrny korejského společnosti Nexen v průmyslové zóně Triangle. Od roku 2018 se v ní mají vyrábět pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta, společnost u Žatce plánuje zaměstnat zhruba 1 500 lidí.

„Našimi odběrateli budou automobilky Škoda, Volkswagen, Seat, Renault, Mercedes Benz, Hyundai a Kia. Většina produkce ale půjde na maloobchodní trhy v Evropě, Blízkém Východě a severní Africe." Sein Oh, ředitel továrny Nexen

Korejci chtějí do továrny u Žatce investovat 23 miliard korun. „Půjde o jednu z nejmodernějších továren na světě. Automatizovanou se špičkovými technologiemi. Součástí továrny bude i vývojové středisko," sdělil Byung Joong Kang, prezident společnosti Nexen Tire.

O tom, že se příchod společnosti Nexen je velmi významný pro Ústecký kraj i celou ČR, svědčí jména hostů, kteří se slavnostního aktu zúčastnili. Kromě nejvyšších představitelů společnosti Nexen se přijeli kromě premiéra Sobotky také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, starostové okolních měst ale i velvyslanec Korejské republiky v ČR. Nechyběli také zástupci automobilek, kterým bude továrna Nexenu u Žatce dodávat.

Prezident společnosti Nexen Tire Byung Joong Kang zdůraznil, že od Žatce v okruhu 400 kilometrů se nachází celá řada automobilek, což hrálo důležitou roli při výběru firmy, kam svou čtvrtou továrnu a první mimo Asii umístit. „Na této lokalitě oceňujeme zejména její strategické umístění ve středu Evropy a dobrou dopravní dostupnost," řekl.

Hala bude skoro kilometr dlouhá

Vlastní stavba továrny Nexen u Žatce má začít v únoru příštího roku. Rozloha závodu bude činit 65,4 hektaru, což odpovídá přibližně ploše 15 fotbalových hřišť. Hlavní tovární hala bude 850 metrů dlouhá, 300 metrů široká a 15 metrů vysoká.

„V roce 2017 dokončíme stavební práce a začneme továrnu vybavovat technologiemi. Zahájení výroby plánujeme na únor roku 2018 se třemi sty operátory a s výrobní kapacitou šest milionů pneumatik ročně," přiblížil Sein Oh, ředitel žatecké továrny Nexenu. První větší nábor zaměstnanců začne v průběhu druhé poloviny příštího roku.

Do roku 2022 se má počet zaměstnanců Nexenu zvýšit až na 1500, celková kapacita závodu na 12 milionů pneumatik ročně. „Jde o první fázi projektu, případné další fáze by přinesly další rozšíření kapacit," připomněl ve svém projevu Sein Oh.

Třetí největší investice v historii samostatné České republiky by podle očekávání politiků a místních samospráv měla pomoci snížit nezaměstnanost v regionu. V Ústeckém kraji je dlouhodobě míra nezaměstnanosti nejvyšší v zemi. „Je tu velká příležitost pro kvalifikované lidi Ústeckého kraje, aby v této továrně našli novou příležitost," uvedl premiér Sobotka. „Otázka je, jak se podaří naplnit místa z místních zdrojů," řekl novinářům hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Podle něj by mohl být v budoucnu problém pracovní místa obsadit. Kvalifikovaní lidé už nyní řadě zaměstnavatelů v regionu chybějí.

Nexen začal vybírat místo pro svou první továrnu v Evropě na podzim roku 2012. Na počátku volila mezi 30 lokalitami v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku.

Do užšího výběru pak postoupilo Česko, Slovensko a Polsko. Na začátku roku 2014 se rozhodlo, že Nexen postaví továrnu v zóně Triangle u Žatce.