EU dlouhodobě uvolňuje na řešení nezaměstnanosti mladých lidí miliardy eur. Jedná se o takzvanou Záruku pro mladé. V rámci této pomoci se členské státy zavázaly využít dotace na pracovní místa, stáže a vzdělávání mladých lidí, kteří dokončí školu nebo přijdou o místo a do 4 měsíců nenajdou uplatnění. Smyslem je, aby si vytvořili pracovní návyky a nezůstávali bezprizorní.

Nad rámec tohoto programu ještě EU uvolní speciální dotace pro regiony, v nichž je nezaměstnanost mladých lidí vyšší než 25 procent. V České republice se to týká Ústeckého a Karlovarské kraje.

„Při posledním hlasování Evropského parlamentu v listopadu se nám podařilo prosadit, aby věková hranice těchto mladých lidí mohla být v problémových regionech navýšena z původních 25 do 30 let, stačí k tomu žádost členského státu," sdělil Falbr, který je předsedou Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje. Nové opatření považuje za důležité hlavně kvůli absolventům vysokých škol, kteří se z regionu stěhují pryč z obavy, že tu nenajdou pracovní místo.

„V tuto chvíli ve spolupráci s oběma kraji usilujeme o to, aby Česká republika této možnosti dotovat pracovní místa i pro vysokoškoláky využila," dodal Falbr.

Podle krajského radního Martina Kliky bude hodně záležet i na spolupráci se školami a zaměstnavateli.