Desítky poruch na vedení nízkého i vysokého napětí řešili kvůli silnému větru energetici ve čtvrtek 5. října večer. „Bez elektřiny jsou v současné době stovky domácností,“ informovala před dvacátou hodinou Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ.

Ulámané větve i celé poražené stromy padaly do vedení nebo lámaly izolátory.

Problémy nastaly v Ústeckém kraji hlavně na Děčínsku a samotném Ústecku. Například v Tisé či Libouchci v okrese Ústí nad Labem proud vypadl kolem páté hodiny v podvečer. "Nesvítili jsme déle než hodinu a půl. Před osmou hodinou už to bylo v pořádku," potvrdil starosta Tisé Jiří Jandásek. Hasiči v tomto okrese jinak moc často vyjíždět nemuseli. "Evidujeme čtyři výjezdy, jsou to vesměs popadané stromy. Situace se už uklidňuje," potvrdil sloužící operační důstojník ústeckých hasičů po půl deváté večer.

Poruchy dodávek elektrické energie byly hlášeny také z Liberecka a Semilska a nebo z Benešovska ve středních Čechách. „Poruchy evidujeme také na západě Čech, na Karlovarsku, a na Moravě, na Krnovsku. Nicméně tam je situace klidnější,“ dodala Holingerová.

Energetici jsou v akci

Mluvčí ujistila, že čety jsou v terénu a snaží se dodávky co nejrychleji obnovit. „Posílili jsme jak poruchové čety, tak dispečink i call centrum ČEZ Distribuce, kam mohou všichni zcela zdarma volat hlášení o poruchách na linku 800 850 860," sdělila.

Problémy byly také na železniční trati. České dráhy hlásily například 70minutové zpoždění osobního vlaku z Rumburku do Děčína. Důvodem byla překážka na trati.

Někde se stále nesvítí

Během noci se situace uklidnila a podařilo se obnovit dodávky zhruba u dvou třetin odběratelů. "V současné době jsme stále v terénu a intenzivně pracujeme na obnovení zbývajících dodávek. Dispečink ČEZ Distribuce v současné době eviduje tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na napětí nízkém," informovala před sedmou hodinou ráno Soňa Holingerová.

Energetici předpokládají, že se jim většinu nahlášených poruch podaří odstranit během pátku. "Nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch, když se lidé budou vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů," očekává mluvčí.