Mostecká nemocnice zlepší zdravotní péči nákupem nového přístroje a vytvořením dalšího odborného pracoviště. Lékaři budou vnitřní orgány pacientů prohlížet magnetickou rezonancí, lidově známou jako "tunel". Díky němu se dříve dozvědí, co pacientům je. Odpadne totiž dlouhé čekání na vyšetření v jiných nemocnicích, kde přijde objednaný na řadu i po několika měsících. Tunel chce společnost Krajská zdravotní, vlastník mostecké nemocnice, zprovoznit v příštím roce.

„K pořízení a instalaci magnetické rezonance jsme dostali souhlas od přístrojové komise ministerstva zdravotnictví,“ prohlásil předseda představenstva společnosti Jiří Novák.

Vítězný návrh pětice architektů ze Slovenska, vedený Tiborem Gombarčekem, v architektonické soutěži porazil 15 konkurentů.
Rozhodnuto. Litvínov bude mít levitující obřadní síň!

Kladný verdikt umožní zahájit jednání se zástupci zdravotních pojišťoven, kteří v komisi mosteckou nemocnici také podpořili. Okres Most čeká na špičkovou zobrazovací techniku několik let. Pacienti zatím využívají tunely v Ústí nad Labem, Teplicích či v Praze.

Cena přístroje, na jehož dodávku vyhlásí společnost veřejnou zakázku, se pohybuje kolem 35 milionů korun, ale záleží i na dalším vybavení. Nákup tunelu pro Most zaplatí Krajská zdravotní z příspěvku od Ústeckého kraje, kterému společnost patří. Cílem je, aby v regionu mělo rezonanci postupně všech pět krajských nemocnic. Zatím ji mají jen Ústí a Teplice. 

Magnetická rezonanceSlavnostní zahájení provozu magnetické rezonance.Zdroj: Zdeněk KellnerTato metoda zobrazuje lidské orgány na základě jejich chování v silném magnetickém poli. Výhodou je větší přesnost při zobrazení většiny orgánů, jež je důsledkem rozdílné intenzity signálu u odlišných měkkých tkání. Navíc probíhá bez škodlivého ionizujícího záření.

V mostecké nemocnici bude tunel v přízemí polikliniky, kde je nyní lékárna. Ta se přestěhuje o patro výš do bývalé kartotéky. Na umístění rezonance už existuje studie. Projektová dokumentace na stavební úpravy vzejde ze soutěže, která začne 18. prosince nabídkami firem.

Přestavba kartotéky na lékárnu začne už v prosinci, bude stát 3,4 milionu korun a trvat čtvrt roku. Výdej léků během chystaných změn nemocnice nepřeruší.

Mostecká nemocnice zavádí placené parkování. Systém je zatím ve zkušebním provozu.
Nemocnice v Mostě zpoplatní parkování. Řidiči nadávají i chválí

Magnetická rezonance je unikátní metoda hlavně pro diagnostikování neurologických, ortopedických a onkologických onemocnění, která je bez škodlivého záření. Čekací doba na vyšetření v ČR je dlouhá, protože zařízení bývá jen ve větších nemocnicích. Vedení Krajské zdravotní počítá s tím, že chystaná novinka zkrátí čekací lhůty a přiláká do mostecké nemocnice nové odborníky.

„Ve třetím tisíciletí nemusí být lékař hodnotící zobrazení z rezonance přímo u přístroje. Popis se dá dělat on-line,“ uvedl lékař a ředitel zdravotní péče mostecké nemocnice Petr Najman.