Ústeckému kraji nyní vládne koalice ČSSD a ODS. Kritikou na adresu vedení kraje nešetří zejména koalice Pro kraj, kterou složily dohromady Strana zelených, KDU-ČSL a několik sdružení zastoupených v komunální politice.

Podobným způsobem se vymezují Severočeši.cz, kteří mají většinu v mosteckém zastupitelstvu, nebo Národní socialisté levice 21. století.

ČSSD vede do krajských voleb hejtmanka Jana Vaňhová, ODS má za lídra bývalého primátora Děčína Vladislava Rašku.

Kandidátku podala také nacionalistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), následník zrušené Dělnické strany. Tu v roce 2010 rozpustil pro extremistický program soud. DSSS kandiduje v koalici s málo známou Stranou pro Evropu. O místa v krajském zastupitelstvu má zájem i Komunistická strana Československa, která se hlásí k odkazu totalitní KSČ.

Tomáš Jarolím ve straně sice zůstává a kandiduje za ni i do Senátu, pro krajské volby ale zvolil kandidátku hnutí Nespokojení občané. „Je to skutečně tak, ale z VV neodcházím," řekl.

Kandidátku podalo i politické hnutí Občané městu, město občanům (OMMO), které v Mostě v roce 2010 spoluzakládal bývalý komunistický senátor Vlastimil Balín. „Naše kandidátka je sestavena tzv. zdola a její zástupci jsou různých profesí a zaměření, nejde zdaleka o politické profesionály," sdělil Leoš Vaněk, předseda OMMO.

Před čtyřmi lety kandidovalo v Ústeckém kraji 17 uskupení. Nejvíce hlasů získala ČSSD (32,78%). Do zastupitelstva se dostaly také ODS (20,57 %), KSČM (18,39%), Severočeši.cz (13,20%). Všechna tato uskupení kandidují do zastupitelstva i letos.