Oblíbili si věže a cimbuří staletých hradů, ochotně zatěžují svaly v pískovcových skalách a začínají si brousit zuby i na přehrady nebo lopotu na statcích. Počet návštěvníků Ústeckého kraje stoupá, turisté míří za památkami a přírodou, stále častěji však vyhledávají i zážitky.

Podle statistik navštívilo Ústecký kraj za uplynulá tři čtvrtletí téměř 510 tisíc turistů, což je o 17 procent více než v loňském roce. „To je nejvyšší přírůstek z celé republiky,“ říká Ellen Herzogová z oddělení cestovního ruchu ústeckého krajského úřadu.

Místo pouhé návštěvy dovolená

Vysokému počtu napomohly především návštěvy cizinců, kteří začali v kraji trávit i více času a z jednodenních návštěv dělají delší dovolené. Více než polovinu cizinců tvoří Němci. Druhou polovinu pak další sousedé, jako jsou Slováci, Poláci a Rakušané. „K výraznému nárůstu došlo ale i ze strany ruských nebo asijských turistů, především z Číny a Jižní Koreje,“ vyjmenovává ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Ilustrační foto.
Čechy se Saskem spojí pivní stezka. Nabídne výlety za poznáním a ochutnáním

Turisté v Ústeckém kraji vyhledávají především přírodu. „Hlavně České Švýcarsko, které loni navštívilo přes čtvrt milionu lidí, a Krušné hory,“ říká Markéta Vogelová. Stále častěji ale navštěvují i menší města, třeba v oblasti Dolního Poohří. „Nárůst zaznamenáváme už několik let. Nejsou to sice rapidní nárůsty, ale jsou pravidelné, což je důležité,“ připomíná ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Novotná Pokorná.

Nejnavštěvovanější turistické cíle v kraji za rok 2016:

Pravčická brána.Zdroj: Z. PatzeltPamátník Terezín
282 tisíc návštěvníků

Podkrušnohorský zoopark Chomutov
277 tisíc návštěvníků

Soutěsky Kamenice
232 tisíc návštěvníků

Pravčická brána
221 tisíc návštěvníků

Návštěvníci míří v menších městech především na hrady a zámky, stále větším trendem se v Ústeckém kraji stává i takzvaná zážitková turistika. „Spadají sem ochutnávky místních produktů a poznávání řemesel, takže je lákají různá vinobraní, trhy, jarmarky a podobně,“ vysvětluje Vogelová.

To potvrzuje i Libuše Novotná Pokorná. „Takové akce přivádějí turisty i do opravdu maličkých vesnic. Příkladem jsou třeba Radonické májové slavnosti, slavnosti cibule v Račeticích nebo jablečné dny v Krásném Dvoře.“

Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel v Mostě turisty stále láká

Do budoucna se proto agentury zaměřené na turismus pokusí nalákat návštěvníky i na opravdu nevšední zážitky. „Třeba plachtění na přehradách, sbírání cibule nebo návštěvy statků,“ dodává Novotná Pokorná.

Na podporu turismu cílí i přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Saskem. Od roku 2016 do roku 2020 přiteče z evropských fondů 1,8 milionu eur, peníze podpoří různé projekty spojující obě země, například zdokonalení Labské stezky.

Vizualizace 3D bludiště pro park Šibeník v Mostě.
Most hledá firmu, která postaví lanový park. Náklady? Až 25 milionů korun