Ne náhodou měl přezdívku „Šéf". Ivan Hlinka byl člověk s přirozenou autoritou, jenž v oboru jménem hokej dokázal velké věci. Jako hráč získal tři tituly mistra světa, s Vancouverem postoupil až do finále slavné NHL.

Mladší generace ho mají spojeného zejména s rolí kouče. Trénoval Pittsburgh, ruský Omsk. Českou reprezentaci dovedl v roce 1999 ke zlatu na světovém šampionátu. Největšího úspěchu dosáhl o rok dříve, kdy se mu podařilo sestavit jedinečný tým, který opanoval olympiádu v Naganu. Na ledě i na střídačce to dobře znal i v Litvínově, kde hokejově vyrostl.

Jako blesk z čistého nebe zasáhla Českou republiku 16. srpna 2004 dopoledne zpráva, že měl Ivan Hlinka těžkou dopravní nehodu u Karlových Varů, kde se srazil s protijedoucím náklaďákem. Zhruba za tři hodiny uštědřil osud Hlinkovým blízkým a celému národu ještě těžší ránu. Hlinka v nemocnici zemřel na následky zranění.

Uplynulo deset let, vzpomínky na Ivana Hlinku, jemuž kamarádi říkali „Dlouhej", ale nikdy neodejdou. Dnes si tuto osobnost bude možné připomenout dvakrát. Poprvé ve 13 hodin u litvínovského zimního stadionu, který nese jeho jméno, a podruhé od 15 hodin v Louce u Litvínova, konkrétně u domu v Husově ulici, kde prožil své dětství.

Ve fotogalerii nabízíme pohled na titulní stránky deníku ze 17. srpna 2004.