Největší bytové družstvo v České republice SBD Krušnohor spravuje téměř 22 tisíc bytových jednotek ve městech Most, Litvínov a Meziboří.

Ačkoliv družstvo věnuje mimořádnou pozornost vymáhání dluhů na nájemném, přesto hlásí jejich značný nárůst.

„K poslednímu dni měsíce dubna letošního roku vzrostly dluhy na zhruba 51 milionů korun. Dobrou zprávou je, že počet dlužníků se snížil, a to na počet 2 450," uvedl v tiskové zprávě Ivo Paďourek, člen představenstva družstva.

Podle něj má na tuto neblahou situaci vliv nejen ekonomická krize, ale také složitá sociální situace v regionu.

Skupina CPI, která je druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice, vlastní 72 bytů v Mostě a necelých 2 700 bytů v Litvínově. Tato společnost naopak eviduje úbytek neplatičů nájemného. „V případě dlužníků se situace v poslední době velice zlepšila," uvedla mluvčí skupiny CPI Michaela Winklerová.

S neplatiči nájemného se potýkají i obce na Mostecku. Vedení obce Mariánské Radčice, která spravuje celkem 71 nájemních bytů, trápí nárůst dlužníků.

Podle starostky Vlasty Tůmové neměla obec v dřívějších letech problémy s lidmi, kteří by neplatili nájemné. Poslední dobou se ale situace změnila.

„K dnešnímu dni evidujeme celkem 15 dlužníků. Od třech z tohoto počtu už vymáháme dluh právní cestou," uvedla Tůmová. Dluh na nájemném v obci činí přes 100 tisíc korun.

Podobně je na tom i obec Louka u Litvínova. „Už zhruba pět let se naše obec nesetkala s neplatiči. Pokud u někoho nastanou problémy se zaplacením nájemného, domluvíme se s ním na splátkovém kalendáři, což takový problém vyřeší," řekla starostka obce Milana Štveráčková.

Obec je však zatížena dluhy z minulých let. O těchto neplatičích nemá vedení obce už žádné informace. „Soudně vymáháme starý dluh ve výši zhruba 200 tisíc korun," dodala Štveráčková.