Léto u rodičů

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Některé děti opouštějí brány domova, aby tak strávily léto se svými rodiči, ostatní vyjedou do přírody. „V současné době je v Dětském domově Most umístěno 44 dětí ve věku od 3 do 26 let. Teď, na začátku prázdnin, zůstává v zařízení 25 dětí. Čtyři děti jsou na letním dětském táboře a patnáct dětí bude přes prázdniny se svými rodiči," vysvětlila současný stav dětí v domově jeho ředitelka Marcela Stütz. Děti si během léta užijí i týdenních prázdninových pobytů se svými vychovatelkami, které pro ně připraví individuální zábavný program. Rekreovat se budou v Krušných Horách, zavítají do Máchova kraje i na Šumavu. „Při výběru některých pobytů spolupracujeme s nadací MSDUOS, která nabízí dětem z dětských domovů pobyty za velmi přijatelné ceny," doplnila Marcela Stütz.

Od ledna loňského roku je součástí dětského domova i Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Mosťáček. Dětem z Mosťáčku se budou věnovat i mostečtí strážníci. „Každým rokem pořádají městští strážníci během letních prázdnin pro děti mosteckého regionu zdarma celodenní výlety po Českém Středohoří. Výlety jsou určené jak pro děti z dětských domovů, tak pro děti, jejichž rodiče chodí do práce a nemají pro své ratolesti zajištěný program," uvedl ředitel mosteckých strážníků Bronislav Schwarz.

Pomáhají sponzoři

Děti z Dětského domova Hora Svaté Kateřiny se podívají i do zahraničí. Domov má v péči 29 dětí od 3 do 21 let. Během prázdnin se za svými rodiči na delší pobyt podívá zhruba deset z nich. „Děti můžeme díky sponzorským darům poslat na letní tábory nebo jiné letní pobyty. Nyní je všech 26 dětí na letním táboře a tři studující zletilci, kteří u nás žijí na vlastní žádost, jsou mimo dětský domov," objasnila Denisa Krmenčíková, sociální pracovnice dětského domova v Hoře Sv. Kateřiny. Kromě táborového režimu zažijí děti i různé vodácké a turistické akce na týdenní rekreaci v okolí Litoměřicka. Uvidí i chorvatské moře. „Ve dvou termínech je pro děti připraven pobytový zájezd v Chorvatsku. Děti budou relaxovat u moře a budou podnikat výlety po okolí slunné země," dodala Denisa Krmenčíková.