Litvínovská mapa dětských hřišť dozná výrazných změn. Hned na pěti místech ve městě dojde k doplnění a vylepšení současných placů, ve dvou lokalitách pak radnice nechá v příštím roce vybudovat zcela nová moderní hřiště. Na své si po plánovaných úpravách mají přijít i teenageři.

Vedení Litvínova avizovalo nutnost proměny sítě dětských hřišť už před několika měsíci. Příslušnému odboru proto zadalo úkol, aby jeho pracovníci zmapovali situaci a navrhli, kde všude je potřeba doplnit nové herní prvky. Výsledkem je nejen modernizace stávajících hřišť, ale také příprava na výstavbu hřišť úplně nových.

„Připravili jsme Koncepci rozvoje dětských hřišť ve městě, jejíž snahou je, aby byla v menších docházkových vzdálenostech pro matky s dětmi a aby v lokalitě bylo minimálně jedno větší centralizované hřiště,“ uvedl starosta Litvínova Milan Šťovíček.

V plánu jsou tedy dvě nová dětská hřiště. Jedno v těsné blízkosti školky v Tylově ulici a druhé u Pilařského rybníka nedaleko ZŠ Ruská. Stavět se budou v příštím roce. „Například u Pilařského rybníka historicky vždycky nějaké hřiště bylo. Obě hřiště budou disponovat moderními herními prvky a měla by uspokojit potřeby několika věkových skupiny, a to včetně teenagerů,“ sdělil Šťovíček.

Ještě letos pak radnice uskuteční úpravy na pěti již fungujících hřištích. Výrazně „posílí“ to na rozmezí ulic Čapkova a Mostecká nebo zvýší bezpečnost hřiště v Mánesově ulici. „Tam kromě doplnění prvků budeme také odstraňovat pozůstatky altánu,“ vysvětlil Šťovíček s tím, že na přání obyvatel se menší hřiště doplní také v Hamru.

Z městské pokladny mělo na dětská hřiště putovat půl milionu, nyní radnice počítá s dvojnásobkem. A ještě to nemusí být finální suma. „Pokud by bylo potřeba uvolnit ještě nějaké prostředky, projednáme to na červnovém zastupitelstvu,“ řekl starosta Šťovíček.

Příští týden pak budou úředníci Státního fondu životního prostředí projednávat žádost Litvínova o dotaci na projekt s názvem Revitalizace parku u ZŠ s rozšířenou výukou jazyků. Pokud dojde k jejímu schválení bude v parku umístěno několik herních prvků. „Ty by sloužily žákům školy, obyvatelům této části města i návštěvníkům volejbalových kurtů,“ uzavřel Šťovíček.