V Litoměřicích našli včera v dopoledních hodinách mrtvou ženu pod okny panelového domu, zdravotníci už jí pomoci nedokázali. Zda se jednalo opravdu o sebevraždu, nyní policie vyšetřuje.

Deník již informoval o dvou mužích, kteří se oběsili na Mostecku. Nyní k případům sebevraždy přibyly dvě ženy. Jedna se rovněž oběsila, druhá skočila z okna v šestém patře.

Nejprve kriminalisté vyjížděli v neděli dopoledne k rodinnému domu v Litvínově. Tam byla nalezena oběšená žena ve středních letech bez známek života.

Jen o pár hodin později se stala další sebevražda. Takto život ukončila pětadvacetiletá maminka z domu v ulici Husa v Mostě. Podle agentury JV Press vyšla žena z bytu s tím, že si půjde ven zakouřit. Místo toho ale vyjela výtahem do šestého patra, otevřela okno na chodbě panelového domu a skočila dolů. Žena po sobě zanechala malou dcerku a přítele.

Policie sebevraždy vyšetřuje, nechce však zveřejnit žádné podrobnější informace.

Tyto dva případy nebyly v minulém týdnu jediné, při nichž si lidé brali životy.

V úterý skončil se životem dvaašedesátiletý muž v jednom z panelových domů v Janově. Před sedmou hodinou ranní jej uviděla jedna z tamních obyvatelek viset na provaze mezi prvním a druhým patrem. Přivolaný lékař na místě už mohl jen konstatovat smrt.

Stejně tak se usmrtil i muž ve středním věku v ulici Dobnera v Mostě. Stalo se to ve čtvrtek odpoledne, v bytě jej našel jeho kamarád. I přes okamžitou pomoc se již jeho život nepodařilo zachránit.

V letošním roce se tedy do statistik na Mostecku zapsaly zatím tyto čtyři sebevraždy. „V loňském roce policie vyšetřovala celkem devatenáct sebevražd," informovala mluvčí mosteckých policistů Ludmila Světláková. Z celkového počtu za loňský rok se jednalo o čtyři ženy a patnáct mužů.

Smyčku volí často

Sebevraždy oběšením jakoby v poslední době přitahovaly. Kromě dokonaných případů z Mostecka se o oběšení pokusil v minulých dnech i muž z Chomutova. Toho se však podařilo zachránit.

Šestadvacetiletý zoufalý mladík stál v okně s uvázanou smyčkou kolem krku a chystal se skočit, v tom mu naštěstí zabránila jeho přítelkyně. Muž pak sám vytočil číslo strážníků a řekl, co se stalo. Hlídka okamžitě vyjela na místo.

„Přes telefon se operačnímu důstojníkovi podařilo muže přesvědčit, aby odešel od okna, ze kterého se chtěl oběsit, a sešel ke vchodovým dveřím hlídce naproti," uvedl mluvčí chomutovských strážníků Vladimír Valenta.

Muž byl o chvilku později již v bezpečí záchranné služby, která ho převezla na psychiatrii. Jeho přítelkyně ještě uvedla, že se o sebevraždu nepokusil poprvé.