Říká, že z nového postu v zájmu svých voličů neustoupí a stihne i léčit pacienty.

„Zastupitelstvo kraje je jednou měsíčně. Dokážu se na něj připravit," uvedla. S podobnými dotazy se prý na ni obrací řada lidí.

Dernerová se dostala do krajského zastupitelstva z 55. místa na kandidátce. To je nevídané. Před čtyřmi lety se jí to z 27. místa nepodařilo. Teď se díky spoustě preferenčních hlasů stala nejpopulárnější osobností hnutí a jednou z nejúspěšnějších v celém Ústeckém kraji.

„Byl to pro mě šok," řekla Dernerová, která proslula jako bojovnice proti korupci. Na chvostu kandidátky byla proto, aby hnutí podpořila, i když ještě na jaře o nominaci nestála kvůli pracovní vytíženosti. Ambice stát v čele kandidátky či kraje, nikdy neměla. Mandát řadové zastupitelky ale přijme. „Cítím obrovskou zodpovědnost, když mi tolik lidí dalo důvěru," vysvětlila.

Její prioritou bude opět zdravotnictví, zejména společnost Krajská zdravotní. Dernerová bude prosazovat například větší pravomoci pro jednotlivé nemocnice, které by opět měly mít své ředitele, a kontrolu efektivnosti některých manažerských pozic v ústecké centrále společnosti.

Krajským zastupitelem se stal poprvé také hornojiřetínský místostarosta Vladimír Buřt ze Strany zelených, kandidující za Hnutí PRO! kraj.

Toto hnutí vyhrálo v Horním Jiřetíně volby s 29 procenty hlasů, KSČM tam byla druhá (21%) a ČSSD třetí (16%). Jak je možné, že nové hnutí porazilo silné komunisty a socialisty?

„Je to kombinace několika věcí," míní Buřt. Pomohlo, že ho lidé znají. Hledali i alternativu k velkým stranám. Vítězství hnutí lze také chápat jako potvrzení dlouholetého trendu, že klíčová část aktivních obyvatel volí toho, kdo trvá na zachování těžebních limitů, které chrání Horní Jiřetín před zbouráním.

Hájení domovů se chce Buřt věnovat i jako krajský zastupitel. Jako člen opozice to bude mít se svými kolegy z hnutí těžké, protože tvořící se levicová krajská vláda je na straně horníků.

Kromě životního prostředí, rozvoje regionu a alternativních zdrojů energie chce Buřt prosazovat i větší podporu kultuře, mezeru vidí v obnově památek. S hnutím si dal za úkol i boj proti korupci.