Silnice se dost zúžila. Autobusy mohou po mostě jezdit pouze v jednom pruhu, takzvaným zipovým systémem s tím, že přednost mají vozidla jedoucí ve směru od nádraží do města.

„Na dodržování dopravních omezení pro řidiče i chodce budou dohlížet strážníci Městské policie Most," uvedla tisková mluvčí radnice Alena Sedláčková.

Otázkou ale je, kde byli oni slibovaní muži zákona včera. Jako redaktorka jsem se vydala do ulic vyzkoušet si omezení. Prošla jsem si zónu pěšky a projela ji osobním vozidlem. Policii jsem nezahlédla nikde. Na mostě jsem strávila asi hodinu a půl a vyptávala se kolemjdoucích na názory vzhledem k vzniklým omezením a zrušenému přechodu na straně u Penny.

Mnoho lidí ani netušilo, co se na mostě vlastně děje. Zhruba polovina procházejících nedbala vodících řetízků ani cedulek směrujících na vedlejší lávku. Přebíhali silnice jako laňky mimo přechod a procházeli místy, kde jsou značky zákazu vstupu chodců.

Nedá se nic dělat

„Tenhle systém mi absolutně nevyhovuje. Bydlím v domě za Penny a musím to celé složitě obcházet. No jo, nedá se nic dělat," řekla Lenka Dvořáková.

Postarší dámy se pozastavovaly nad předělaným mostem. „To víte. My už jsme starší osoby. Dřív jsme doběhly vlak na poslední chvíli lehce přes přechod, ale teď to musíme obejít," postěžovala si Květa Džubanová.

Otázkou zůstává, zda se zrušený přechod nestane jedním z nebezpečných míst v Mostě. Když se studenti vracejí na vlak, už se stmívá a řidiči je mohou přehlédnout.

MILOSLAVA PÜSCHELOVÁ