Spolek žen vznikl před dvěma lety, aby sdružil místní ženy bez omezení věku, které chtějí být aktivní a prospěšné v různých činnostech, kulturních, sportovních, společenských a zároveň i pracovních po dohodě s obecním úřadem. Podle bývalé zastupitelky Libuše Wildové zrod nové iniciativy souvisel s tím, že mladší generace zastupitelů neměla tolik času a energie na vymýšlení a pořádání akcí pro děti i dospělé.

„Napadlo nás, že uděláme Spolek žen složený z dobrovolnic, o kterých víme, že rády přiloží ruce k dílu. Daly jsme se s děvčaty dohromady a začaly jsme pomáhat panu starostovi. Hrabaly jsme, kopaly, sázely. Jsme tu pro údržbu obce i pro kulturní a společenskou činnost,“ uvedla činorodá seniorka. Když obec ženy o něco požádá, může se spolehnout, že jejich spolek pomůže. „Spolupráce funguje bezvadně,“ řekl starosta Jiří Mooz.

Bývalý dlouholetý hokejista a trenér Litvínova Josef Beránek starší se usadil v příhraniční vísce Brandov v Krušných horách na Mostecku.
Nestor litvínovského hokeje si užívá penzi, v odlehlé horské vesnici Brandov

Spolek žen není úředně registrovaný. Je to neformální seskupení dvanácti žen, které se rozhodly společně obci pomáhat a posilovat místní komunitní život. Za pomoc jim nechal starosta udělat spolková trička a mikiny, takže když se v obci něco koná nebo přijede delegace, spolek nastoupí ve svých úborech.

Zdroj: Deník

Ženy ve spolku jsou spíše staršího věku. „Dominují seniorky, ale máme i děvčata, která jsou zaměstnána. Když chystáme nějakou akci, tak ji organizujeme tak, aby se jí mohla zúčastnit všechna děvčata, což znamená hlavně v odpoledních hodinách nebo k večeru,“ vysvětlila Libuše Wildová.

Ženy mají na sebe telefonní kontakt a když je třeba, tak si dají vědět a sejdou se. Každý měsíc mezi sebou vybírají malou finanční částku, aby bylo na výlety nebo na kafíčko. K veřejným akcím, které by rády s obcí uskutečnily, patří oblíbené letní vodní hrátky na brandovském rybníku. „Není to málo práce. Snad to situace umožní,“ dodala zástupkyně Spolku žen.

Starosta Brandova Jiří Mooz
O parcely k výstavbě rodinných domů byl velký zájem, říká starosta Brandova

O spolku píše pravidelně Brandovský zpravodaj, který vydává místní samospráva. „Obecní úřad děkuje spolku žen za jarní úklid v obci,“ napsal zpravodaj v květnu. Těsně před covidem, v únoru 2020, sehrály ženy z brandovského spolku divadelní představení Perníková chaloupka, které si samy zrežírovaly a na které se přišlo podívat do obecního kulturního sálu přes osmdesát lidí. Dobrovolnice také vyčistily a zasadily květiny do obecních květináčů a pomohly při údržbě svahu před osázením rostlin zahrady u kulturního sálu. Na konci července uspořádají pro rodiny s dětmi dobrodružnou cestu za pokladem.

Brandov se nachází u hranic s Německem v zalesněném výběžku tvořeném vodními toky Svídnice, Flájským a Načetínským potokem v nadmořské výšce 543 metrů. Dominantou obce je barokní kostel sv. Michaela archanděla, který byl na konci 20. století zrekonstruován, v roce 2003 vysvěcen a předán do vlastnictví obce. Obec je vyhledávanou rekreační lokalitou, propojenou značenými turistickými stezkami s dalšími místy Krušných hor na obou stranách hranic. Do obce zajíždí autobusová linka Litvínov - Olbernhau.