Do provozu teplárny se vypravilo na šest desítek zájemců. Ti se sjeli nejen z Mostecka, Litvínovska a Chomutovska, ale i ze vzdálenějších měst jako například z Doks či Sokolova. Mezi návštěvníky bylo možné potkat jak dospělé, tak i děti ve věku od 8 15 let. Připomenout si staré časy přišli i pamětníci, kteří kdysi v teplárně pracovali.

Mezi nimi také vůbec nejstarší účastník exkurze, jednaosmdesátiletý František Rédl. Ten pracoval v teplárně od roku 1953 více jak 40 let. „Jsem strašně rád, že jsem mohl přijet a vidět místo, kde jsem strávil skoro celý svůj život a že jsem prohlídku zvládl,“ svěřil se.

Oprava vodovodu. Ilustrační foto.
V Litvínově začne oprava vodovodu a kanalizace

Prohlídku si pochvaloval i další bývalý zaměstnance Josef Čermák, který zde dlouhá léta pracoval až do roku 1963. „Oceňuji organizaci celé akce i průvodce, který dokázal vše perfektně vysvětlit. Zároveň děkuji, že jste vyhověli mému přání a umožnili mi ještě i prohlídku elektro provozu, kde jsem kdysi pracoval,“ sdělil Čermák.

Pro velké i malé exkurzanty byly připraveny materiály a upomínkové předměty. Pro děti byl zajištěn i menší doprovodný program. Kromě zdroje si mohli návštěvníci prohlédnout i výměníkovou stanici a kolektor v Mostě. Této možnosti využilo 20 zájemců.

(mku)