Je to už druhé zranění personálu v MHD během dvou měsíců. Letos kontroloři odhalili ve vozidlech přes tisíc neplatičů, kteří dluží skoro dva miliony korun.

Na konflikt, který se stal ve čtvrtek 27. září na tramvajové lince 2, nyní upozornil Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. „Cestující seděl na sedačce a s nepřítomným výrazem ignoroval opakované žádosti revizorů o předložení jízdních dokladů,“ popsal počátek střetu ředitel podniku Daniel Dunovský. Když se kamerami vybavená tramvaj Vario blížila k zastávce, cestující náhle vystartoval ze sedačky a prudce vrazil do stojícího revizora, zřejmě aby utekl z vozidla ihned po zastavení. Jenže revizoři se ho snažili chytit kvůli sepsání záznamu o pokutě. „Při následné potyčce došlo ke zranění jednoho z pracovníků přepravní kontroly. Z incidentu si odnesl zlomený loket,“ dodal Dunovský.

Tramvaj v Mostě. Ilustrační foto
Přetlačovaná s černým pasažérem v tramvaji skončila zraněním revizora

Zaměstnancům podniku se přesto podařilo pasažéra zadržet a sepsat s ním protokol, než přijela městská policie. „Zavolali nás ke konfliktu s cestujícím bez platného jízdního dokladu. Stalo se to na zastávce u Prioru ve směru k nádraží,“ potvrdil mluvčí strážníků Vlastimil Litto.

Oznámení o napadení revizora v Mostě přijala i státní policie, která totožnost údajného pachatele zná. „Z dosud provedeného šetření vyplývá, že v tramvaji došlo k potyčce mezi pasažérem a revizorem, který utrpěl zranění horní končetiny, což si vyžádalo lékařské ošetření,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek. Mostečtí policisté případ prověřují zatím jako přestupek proti občanskému soužití.

Více než tisíc nezaplacených pokut

Poslední registrovaná strkanice, při které tekla krev, se stala v srpnu na tramvajové lince 4 v Mostě. Cestující bez jízdenky a dokladů tehdy neuposlechl výzvy kontrolora a snažil se přes něj protlačit ven. Revizor při tom uklouzl a zranil se na hlavě. Sanita ho odvezla na zašití. Zadržený černý pasažér patřil mezi notorické neplatiče jízdného, na kontě měl 40 nezaplacených cest.

Během prvního pololetí letošního roku dopravní podnik zaevidoval v MHD na Mostecku 1113 cestujících, kteří jeli načerno a ve lhůtě za to nezaplatili. Dopravci tak dluží celkem 1,7 milionu korun.

Vizualizace, jak by mohlo vypadat zrekonstruované Repre v Mostě
Město Most zveřejnilo video, které ukazuje rekonstruované Repre

Kontroly a vymáhání pohledávek zesílily v roce 2011, kdy město prosadilo nastupování do autobusů jen předními dveřmi s odbavením u řidiče. Tramvaje dosud jezdí bez omezení. Problémová je linka 2. Dopravce loni pořídil revizorům zařízení na zvukové záznamy v případě krizových situací. Zaměstnanci čelili i přesile, vytaženým kudlám a vyhrožování. Pravidelně jim proto asistuje městská policie.