Jitka Duffková, předsedkyně kynologického klubu Most Rudolice, již druhou sezónu soutěží se svým psem, pětiletým německým ovčákem Alexem z Kristova. Po loňské úspěšné sezóně (dvojnásobná účast na Mistrovství světa) i letos splnili náročná kritéria pro výběr do reprezentace ČR a nominovali se do nejlepší pětky, která bude soutěžit na Mistrovství světa německých ovčáků (WUSV) v německém Meppenu.

Závodu se zúčastní na 160 psovodů ze 40 států. Šampionát potrvá od 5. do 9. října. Reprezentace musí být v Meppenu již v neděli 2. října a musí se zúčastnit přísné veterinární přejímky, při níž veterináři kontrolují celkový zdravotní stav psů, zda jsou schopni podstoupit tak náročný závod. Pak absolvují oficiální trénink na stadionu, kde bude závod probíhat.

Kolik jede na Mistrovství světa reprezentantů ČR? Jste jediná z Ústeckého kraje?

Reprezentační tým tvoří pět psovodů, kteří se umístili na prvním až pátém místě na Mezinárodním mistrovství klubu německých ovčáků. Z Ústeckého kraje jsem v reprezentaci sama.

Co předcházelo vaší nominaci?

Nominaci předcházelo úspěšné splnění kvalifikačních požadavků a umístění do 5. místa na Mezinárodním mistrovství klubu německých ovčáků, které se konalo v České Třebové od 1. do 3. července. Soutěže se zúčastnilo 54 nejlepších psovodů z celé České republiky. Také se účastnili čtyři psovodi z Belgie a dva z Německa. Letos v dubnu jsme také zvítězili ve výběrové soutěži na mistrovství republiky.

Jak vypadá příprava na mistrovství světa? Kde trénujete, jak často a v jakých disciplínách budete soutěžit?

Svého psa připravuji v Kynologickém klubu Most Rudolice, kterého jsem zároveň předsedkyní. Také jezdíme na tréninky na jiná kynologická cvičiště, kde mi v přípravě pomáhají kamarádi. Tréninky před takovým velkým závodem se nijak neliší od běžných tréninků, akorát se více zaměřujeme na detaily jednotlivých cviků a hlavně ve stopách trénujeme na terénech, které budou podobné těm na soutěži. Pes je v tréninku skoro každý den, protože střídáme trénink jednotlivých disciplín. Mistrovství světa probíhá podle mezinárodního zkušebního řádu IPO, dle nejvyšší všestranné zkoušky IPO3. Soutěž obsahuje tři disciplíny, a to stopu, poslušnost a obranu. V každé disciplíně lze získat za předvedení daných cviků nejvíce sto bodů. Součet bodů z jednotlivých disciplín se pak sčítá a z toho vznikne celkové pořadí.

Máte nějaký cíl, třeba být v jednotlivcích v první desítce?

Chtěli bychom dopadnout co nejlépe. Ano, první desítka by byl můj sen. Loni jsme v jednotlivcích dvakrát skončili na 19. místě a v družstvech na 3. a 4. místě. Ovšem nejdůležitější pro mě je, aby se mému Alexovi na soutěži nic nestalo a mistrovství jsme dokončili ve zdraví.