O každodenní přepravu jízdních kol se podle mluvčí během prázdnin rozšíří služby autobusové linky 433, která směřuje z Děčína přes Maxičky na Sněžník do oblasti Labských pískovců. Kdo se chce vydat s kolem do Českého Švýcarska, denně ho tam zaveze linka číslo 434 z Děčína přes Mezní Louku, Jetřichovice a Rybniště do Krásné Lípy.

Na vrcholky Krušných hor se výletníci mimo víkend dostanou s číslem 493 z Teplic na Moldavu. "Tyto tři spoje se tak přidají k vybraným cyklobusovým linkám Dopravy Ústeckého kraje, které už zajišťují všednodenní dopravu kol na Lounsku, Litoměřicku, Ústecku a Mostecku," uvedla Dosedělová.

Sezónní regionální přepravu jízdních kol lze letos využít celkem na 35 cyklobusových linkách Dopravy Ústeckého kraje. Kraj přizpůsobil dosud běžné autobusové spoje k převozu kol díky nové smlouvě s dopravci. "Do cyklisty navštěvovanějších lokalit jezdí za charakteristickými zelenými vozy s klimatizací vleky s minimální kapacitou 20 jízdních kol. Ostatní autobusy mají vzadu speciální nástavbu pro upevnění 6 kol. Jednosměrná doprava jízdního kola vyjde na 20 Kč. Přepravu kol budou krajské autobusy zajišťovat do konce letošního září, u některých linek až do konce října," dodala krajská mluvčí.

Kraj připravil prázdninovou novinku pro turisty a cyklisty i v železniční regionální dopravě. Sezónním vlakem se lze v létě i v průběhu týdne vydat do Krušných hor. Rozšíření z víkendového na každodenní provoz se týká i vlakového spoje z Mostu na Moldavu. I zde je možná přeprava jízdních kol.

Kompletní jízdní řády a informace o regionálních spojích naleznete na dopravním portálu www.dopravauk.cz