Povolení zaplnit litvínovské ulice dostali jen čtyři oznamovatelé. Ostatní takové štěstí neměli. Dalších osm jich totiž úřad zakázal. Většinou se jedná o akce Dělnické strany. Dvě oznámení mají zákaz pouze částečný, protože si zamluvily Litvínov na více dnů a některé termíny již byly obsazeny. Čtyři ještě leží na stole tajemnice litvínovského úřadu a v tuto chvíli se vyhodnocují.


„Povoleny byly akce Židovské liberální unie, v určitých termínech pak Romského křesťanského sdružení a stejně tak pouze v určitých dnech i soukromé osobě,“ uvedla tajemnice Městského úřadu v Litvínově Alexandra Sixtová.


V ulicích, které se objevují v oznámeních mají zmatek i leckteří litvínovští rodáci. Nejoblíbenějšími je náměstí Míru, Masarykovo náměstí, ulice vedoucí z centra Litvínova do Janova či Zámecký park.


Většině svolavatelů vzala vítr z plachet Židovská liberální unie. Ta totiž nelenila a s oznámením dorazila na radnici první, a aby měla jistotu, zarezervovala si město až do konce května příštího roku. Právě zamezení pořádání dalších akcí v Litvínově bylo jedním z jejích cílů.

„Chceme zabránit extrémnímu a rasistickému řešení situace. To byl také jeden z důvodů, proč jsme oznámení podali. Naším cílem bylo zamezit registraci akcí extrémistických stran. Jsme připraveni se kdykoliv do Litvínova vydat, pokud by došlo k nějakým akcím ze strany extrémistů, na místě protestovat a apelovat na politiky a státní úřady, aby se zabývali řešením situace,“ sdělil Deníku předseda Židovské liberální unie František Fendrych. Podle jeho slov má jeho občanské sdružení s podobnými akcemi extrémistů zkušenosti z minulých let. „Nechceme se smířit s tím, co tyto útvary dělají. Chápeme problémovost situace v Janově a právem jsou tamní obyvatelé pobouřeni. Toho jsme si vědomi. Ale jsme proti, aby se to řešilo násilím či násilným vysídlením,“ dodal František Fendrych s tím, že situaci v Litvínově unie nyní monitoruje.


Židé jsou připraveni přijet do Litvínova i 13. prosince. Akci v tento den litvínovská radnice sice zakázala, přesto však chce Dělnická strana dorazit. O demonstraci se však podle předsedy Tomáše Vandase jednat nebude.

„Nepůjde o velké shromáždění. Cílem této akce bude pietní akt, který se uskuteční na kruhovém objezdu v Janově, kde došlo ke střetu s policií. Zde budou zapáleny svíčky. Nebudeme svolávat žádné lidi. Akce se zúčastní pouze místní občané a několik členů naší strany,“ řekl Vandas. Jak on sám potvrdil, zatím stále platí ultimátum, které Dělnická strana dala nejen vedení Litvínova, ale celé vládě. V tom dává DS do 15. ledna zodpovědným osobám čas na vyřešení problémů, které v Janově způsobují podle nich především nepřizpůsobiví občané. „Do té doby nebudou z naší strany pořádány žádné akce tohoto typu. Počkáme, jak se situace vyvine a podle toho se zachováme,“ dodal předseda Dělnické strany.


Do Litvínova se chystá i Romské křesťanské sdružení. Těm bylo sice několik termínů pro demonstrace zakázáno, ale některé dny se jim ještě podařilo ulovit a mít litvínovské ulice pro sebe.

„Určitě využijeme některý den k jedné či dvěma demonstracím. Chceme totiž protestovat proti činům vedení radnice a současně se nám také nelíbí rozhodnutí, že má být Janov vyloučenou lokalitou,“ vyjádřil se k pořádání demonstrací Radek Grundza z Romského křesťanského sdružení. Romové se také rozhodují, zda nepodniknou protest proti vyplácení sociálních dávek ve stravenkách. Do Vánoc to však podle Radka Grundzy nebude. „Nejdříve tak na nový rok,“ dodal Grundza.