„Je dobře, že mají vše tak pod kontrolou. Asi je trápí to, že tady v Meziboří je malá kriminalita. Ale osobně si myslím, že je to zejména tím, že jsou tady policisté vidět v ulicích. Janovskou situaci nechť si řeší městská policie a policisti k tomu určení v Janově, kde mají rajón,“ stěžuje si obyvatelka Olga z Meziboří.


Podle mostecké policie byla tato výpomoc od mezibořských policistů pouze dočasná. „Během letních měsíců došlo po vzájemné dohodě okresního oddělení Policie v Mostě s vedením Městského úřadu v Litvínově, z důvodu rostoucího počtu konfliktů mezi nepřizpůsobivými občany na sídlišti Janov, k posílení hlídkové a obchůzkové služby z řad policistů obvodního oddělení Litvínov a obvodního oddělení Meziboří. Toto posílení neomezilo řádný výkon služby v litvínovském ani mezibořském policejním obvodu,“ sdělil velitel mostecké pořádkové policie Tomáš Hrabovský.


O posílení hamerské služebny se mluví již dlouho. Na posílení obvodního oddělení v Hamru se vedení Litvínova dohodlo koncem loňského roku při jednání bezpečnostní rady. Ještě nedávno ale nebylo podle policie nutné počet policistů zvyšovat. „O posílení obvodního oddělení Hamr probíhají již delší dobu vzájemná jednání mezi představiteli Městského úřadu Litvínov a vedením okresního ředitelství v Mostě. Na podzim letošního roku bude provedena vedením mostecké policie analýza nápadu a zatíženosti policistů v rámci všech útvarů pořádkové a železniční policie a po vyhodnocení bude následně rozhodnuto o případném posílení obvodního oddělení Hamr nebo jiného obvodního oddělení,“ řekl velitel Hrabovský.

Další policisté jsou podle vedení Litvínova opravdu třeba. „Důvod k navýšení počtu policistů v hamerském oddělení tady je. Rozhodla o tom bezpečnostní rada, které se zúčastnilo také nejvyšší vedení okresního ředitelství policie v Mostě. Pro nás je usnesení z bezpečnostní rady závazné a budeme od policie požadovat to, na čem jsme se dohodli,“ vyjádřil se již před časem místostarosta Litvínova Martin Klika.


O pomoc při řešení bezpečnostní situace v Janově požádal osobně okresního ředitele PČR také hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. „Situace v Janově není vůbec dobrá. Je potřeba minimálně urychleně zavést společné hlídky státní a městské policie pro udržení pořádku,“ potvrdil hejtman.


Litvínov však není jediným místem, kde muži zákona v ulicích schází. Podle velitele pořádkové policie Tomáše Hrabovského by více policistů potřebovalo i mostecké oddělení. „V současné době je nejzatíženějším útvarem v okrese Most útvar obvodního oddělení Most, kde personální stavy nejsou zcela ideální a toto obvodní oddělení by mělo být po provedené analýze a jejím vyhodnocení taktéž posíleno,“ sdělil velitel.