Je to dobrá zpráva pro Mostečany. Spolupráce politiků, úředníků, odborníků a obyvatel před úředním řízením není ze zákona povinná. Například kino Zahražany. Radní by mohli klidně schválit jeho prodej investorovi, aniž by se poradili s obyvateli, kteří u kina bydlí. Nespokojení lidé by pak sice mohli psát petice nebo spílat politikům při diskuzi občanů na zastupitelstvu, ale šanci na změnu by měli mnohem menší než teď.


„Obyvatelé čtvrti Zahražany mají jedinečnou a zřejmě poslední možnost se vyjádřit k záměrům výstavby bytového domu, k jeho rozsahu, výšce a také dopadu na park,“ upozornila Deník Milena Vágnerová, místopředsedkyně Bytového družstva Pod Hněvínem. O záměru a lidovém projednávání hovořila s náměstkyní primátora Hanou Jeníčkovou už v květnu.


Tištěné pozvánky by měla radnice vylepit v zahražanském věžáku a sousedních panelácích (bloky 536 a 537).


„Veřejné projednávání je skutečně dobrá věc. Při vší úctě ke vzdělanosti projektantů, lidé v tom místě žijí, mají s tím místem své zkušenosti a někdy přijdou s nápadem, který ani odborníka nenapadne,“ řekla Jeníčková.


Projednávání dvou studií na rekonstrukci Zahražan začne v 16 hodin ve velkém sále magistrátu. „Rozhodně je lepší vše prodiskutovat, než se následně dohadovat,“ uvedla Jeníčková.

„Ve veřejných projednáváních chceme jednoznačně pokračovat, protože daná stavba či záměr ovlivňují obyvatele. Někdy jsme ze závěrů velmi překvapeni,“ řekl Deníku primátor Vlastimil Vozka.


Problémem bývá nízká účast. Když bylo před loňskými Vánoci veřejné projednávání plánované stavby centrálního hřiště v ulici Františka Malíka na sídlišti Liščí Vrch, přišla na něj jen hrstka jeho odpůrců. Město raději nové hřiště v „sedmistovkám“ nepostavilo.


V červenci letošního roku část nájemníků bloku 525 (“hokejka“) odmítla na schůzi s vyslanci radnice stavbu nových parkovacích míst před domem. Více zastoupení kritici záměru se obávali nárůstu splodin a hluku z aut, která měla stát poblíž oken ložnic. Město jim vyhovělo.


Loni v srpnu, na dosud největším veřejném projednávání, odmítla stovka obyvatel rodinných domků výměnu malých popelnic za větší kontejnery společných pro celou ulici. Město dlouho připravovaný záměr nakonec zrušilo. Pomohly i podpisové akce na zachování popelnic.


Jeden z největších úspěchů v názorovém střetu Veřejnost versus Radnice zaznamenali v minulém volebním období obyvatelé ulice Josefa Skupy. Za vlády koalice ODS-ČSSD-SNK-NSS dokázali svými protesty zastavit (i bez oficiálního veřejného projednávání) záměr výstavby komerční budovy v parku na „Skupovce“. Zastupitelé tehdy na tlak veřejnosti nezměnili územní plán, který by z parku udělal stavební parcelu.


Dobrovolná veřejná projednávání citlivých záležitostí nejsou mosteckým „vynálezem“. Zkouší je i jiná města, například Opava.