Včera ho slavnostně otevřeli zástupci radnice a stavební firmy SOS Most. Výstavba oploceného sportovního a odpočinkového areálu stála přes tři miliony korun a trvala sedmnáct týdnů.


„Hřiště se mi moc líbí. Pokud budou všechna vypadat takto, bude to dobře,“ sdělila Deníku po prohlídce areálu náměstkyně primátora Hana Jeníčková.
„Vtelno hřiště potřebovalo,“ sdělil Deníku Adolf Sigmund, obyvatel Vtelna a zastupitel, jehož firma sponzorsky zajistila pro město komplexní geodetické práce.


Za nový areál chce Sigmund radnici poděkovat na zastupitelském dnu, který se koná ve Vtelně 4. prosince od 19 hodin a kde se bude řešit další rozvoj sídliště s rodinnými domy.


Hřiště nahradilo odstraněnou požární nádrž, která už před lety popraskala a ohrožovala okolí. Na upraveném pozemku s novým přístupovým chodníkem nechalo město postavit víceúčelové sportovní hřiště na míčové hry. Z hřiště vede branka na zatravněnou parcelu, kde stojí atrakce pro nejmenší a starší děti, piknikový koutek s lavičkami a ohništěm pro dospělé a stojan na kolo.


Zábava po cestě na Milou


Hřiště slouží zdarma široké veřejnosti. Mohou ho využívat nejen místní rodiny, ale i návštěvníci, kteří Vtelnem jen procházejí. Víceúčelový areál totiž stojí na modře značené turistické trase, která vede přes nejzajímavější přírodní a stavební památky na jihu Mostecka: údolí říčky Srpiny, unikátní kostel Svatého Jakuba v Bedřichově Světci, rezervace Milá, Písečný vrch a již lounská Raná.


Na vtelenském hřišti jsou i zcela nové druhy dětských atrakcí, které se jinde v Mostě nevyskytují: houpačka „hnízdo“ a plastový domeček s počítadlem, kde si mohou předškoláci trénovat jednoduché počty jako někteří prodavači na sčjotu ve vískách ve Východní Evropě.


Hřiště se bude přes noc zamykat. Kdo převezme klíč, se stále řeší. Zřejmě to bude jeden z místních obyvatel. Sigmund městu doporučil několik důvěryhodných lidí.


Otázkou je, jak dlouho hřiště vydrží v bezvadném stavu. Někteří kluci údajně pronikli na zamčené hřiště přes ochrannou síť.


Město Most vybuduje ještě třináct dalších oplocených centrálních dětských hřišť s atrakcemi odpovídacím normám Evropské unie. Postaví je postupně, zřejmě během pěti let. Uvažuje se o tom, že některé dětské „prolézačky“ a velké hrací sestavy budou neobvyklé a inspirují se osvědčenými projekty ze skandinávských zemí.


Po Vtelnu přijde na řadu ulice Mozarta


Druhé centrální hřiště bude v ulici W. A. Mozarta v mostecká části Podžatecká.


„Stavba centrálního dětského hřiště začne na jaře příštího roku,“ řekl včera Deníku František Jirásek, vedoucí magistrátního odboru investic a údržby.


O Vtelnu, které bylo významnou farní obcí a dodnes si zachovalo vesnický ráz, se psalo už v roce 1287, kdy v českému království vládl Václav II. V tomto století se Vtelno začalo rozšiřovat. Počet jeho obyvatel by měl vzrůst v řádu stovek. Mostecká firma Herkul chce jako developer zajistit ve vtelenské lokalitě Na Gruntě výstavbu až 68 zasíťovaných stavebních parcel pro rodinné, řadové, atriové a bytové domy.