Sociální demokraté se na konferenci také dohodli na dvou požadavcích vůči celostátnímu vedení. Jedním je to, aby prezidentského kandidáta mezi sebou zvolili přímo členové ČSSD, druhý zase chce zrušit soukromé exekutory.

Před čtyřmi lety získala ČSSD na severozápadě Čech 32,7 procenta hlasů a mohla při koaličních vyjednáváních s ODS získat prakticky kompletní sadu míst v čele kraje. Tehdy kandidátku vedl Jaroslav Foldyna, který sice dostal třikrát víc preferenčních hlasů než druhá Vaňhová, do vedení kraje se ale nedostal. Teď na kandidátce chybí docela, ani se neucházel o nominaci.

Za Vaňhovou a jejími náměstky dostal čtvrté místo děčínský primátor František Pelant, pátá pozice patří litoměřickému Janu Szántó. Odpovídá to i současnému rozdělení sil v jednotlivých okresech. Zejména na Teplicku a Lounsku ČSSD po vzniku Paroubkovy NS-LEV 21 výrazně ztratila a přišla o řadu členů. Právě tyto dva okresy nemají v první pětici své zástupce.

Paroubkovy konkurence se Fišera příliš neobává. "My si samozřejmě neklademe jiný cíl než obhájit vítězství," řekl ČTK po konferenci. Připustil, že percentuální zisk by mohl být nižší než při minulém hlasování, ale koalici by podle něj měla ČSSD skládat.

Programové priority ČSSD v Ústeckém kraji zahrnují snížení nezaměstnanosti na celostátní průměr nebo zachování zdravotnické sítě v současném rozsahu. "Splnili jsme jako jediní svůj program a nová uskupení jsou nečitelná. A také máme zkušenosti a jsme schopni plnit své sliby," vypočetl Fišera důvody, proč by voliči měli dát hlas jeho straně.

Sociální demokraty mohly poškodit kauzy, které krajem zejména v posledních dvou letech hýbaly - od údajných pochybení ve fungování Krajské zdravotní až po povolení pro spalování ostravských kalů. Fišera s tím nesouhlasí. "Všechny tyhle kauzy nejsou naše, jdou především na vrub ODS. My s tím nemáme nic společného," prohlásil.