„Vláda tvrdí, že není schopna sociální služby dofinancovat, že na to nemá peníze. Budeme tedy hledat cestu, abychom službám peníze zajistili buď v plné výši, nebo abychom se jí co nejvíc přiblížili," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček.

S problémy se už teď potýká řada zařízení po celém kraji. „Chybí nám 2,7 milionu korun oproti loňskému roku. Pokud by dofinancování neproběhlo, budeme ve velmi vážné situaci. Kraj ale dělá kroky k tomu, aby ztrátu zasanoval, jednání probíhají," řekl Aleš Gabrysz, ředitel Diakonie Českobratrské církve evangelické v Krabčicích na Litoměřicku, která provozuje například domov pro seniory a domov se zvláštním režimem.

„Provoz jsme schopni financovat do podzimu. Když budeme vědět, že další peníze přijdou, budeme rádi, budeme mít větší jistotu," doplnila Miroslava Krajčovičová z Domova sv. Máří Magdalény v Jiřetíně pod Jedlovou.

Dotace pokryje jen to nejnutnější

Peníze podle hejtmana Bubeníčka chybí i charitě Šluknov nebo v Kadani. „Sociální služby jsou specifikum. Ti, kterých se to týká, se většinou nejsou schopni nebo se nemohou bránit, tak se na nich vládě šetří nejlíp," podotkl hejtman.

Krajští zastupitelé by o pomoci jednotlivým službám měli jednat na začátku září. Peníze by poskytovatelům měly přijít v říjnu. I tak ale dotace v řadě případů pokryjí jen nejnutnější výdaje.

„Snažíme se a sháníme sponzory, máme i pár srdcařů, kteří nám pomáhají a občas donesou nějaké oblečení nebo třeba karton mléka. Moc jim děkujeme. Pořád to ale nestačí. Staráme se o maminky s dětmi, zrovna jsme přijali maminku se čtyřmi dětmi, kterým musíme zabezpečit jídlo, oblečení a hygienické potřeby. Mnohdy to není jednoduché," popsala Miroslava Krajčovičová z jiřetínského domova.

V republice chybí 270 milionů

První dofinancování sociálních služeb proběhlo na konci června. Ústecký kraj tehdy rozdělil 31 milionů korun, které dostal od státu. „Peníze byly primárně určeny na navýšení mezd a platů v sociálních službách," upozornila vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Další peníze už letos stát poskytovatelům zřejmě nedá. V republice přitom na dofinancování sociálních služeb chybí asi 270 milionů korun.