Na úvod setkání se promítal film, který se zabýval železnou oponou v době komunismu. Pamětníci i historici vyprávěli o elektrických zátarasech a krutých komunistických praktikách. Film představoval jakýsi odrazový můstek, na který potom Michal Horáček navázal ve svém vyprávění. Se studenty se podělil o to, jak to prožíval on sám, o své vzpomínky i postřehy.

„Je důležité si toto připomínat, učit na školách moderní historii a vracet se k ní. Jsem rád, že se tomu tak u vás děje," řekl směrem ke studentům.

Následovala debata o české společnosti, demokracii i volbách.

„Jsme země, která na rozdíl od jiných nemá naftu, zlato ani moře. Máme ale talent. K tomu, abychom byli úspěšní, nám chybí sebedůvěra. Víra v to, že něco dokážeme vymyslet a uspět s tím. Vy jste mladí, tak byste to měli zkusit a troufnout si do toho jít a něco vytvořit. Sebevědomí naší země můžeme opřít jen o vzdělání," povzbuzoval.

Zároveň ale vyzval k tomu, aby studenti byli aktivními občany a chodili volit. Zmínka padla i o velice nízké účasti voličů Ústeckého kraje při letošních senátních volbách.

„Volilo u vás jen mizivé procento lidí, takto nízkou účastí se kvalita demokracie podrývá. Využijte svou možnost a choďte k volbám, to vy v tu chvíli rozdáváte karty. Možná se vám to zdá jako naprostá samozřejmost, ale není," apeloval Horáček a řekl, že pro něj samotného je možnost jít ke svobodným volbám svátek.

„Demokracie má své problémy, ale beztak je to lepší systém než jakýkoli jiný. Jeho součástí je i to, že se musíme naučit přijímat rozhodnutí, která jsou nám nepříjemná, ale která byla demokraticky učiněna. Považuji za velkou chybu nazývat lidi, kteří se rozhodli pro jinou možnost než my, blbci. Je to jejich právo," řekl v průběhu diskuze.

Na závěr hodinové návštěvy dostaly prostor dotazy studentů. Některé z nich se týkaly přístupu Horáčka ke komunismu. „Osobně nechci, aby mohla kandidovat komunistická strana. Nechtěl bych ani, aby mohla kandidovat nacistická strana. Vlastně žádná taková, která hlásá nenávist ať už rasovou nebo třídní. Nechci, aby v naší společnosti vládla nenávist. Společnost je tak silná, jako sítě budované mezi jejími občany. Tak je budujme a pracujme na společnosti," odpověděl na jednu z otázek a rozloučil se. V nabitém programu shlédl výstavu, vyjel na Křížatky a Klíny, setkal se zástupci klubu HC Verva Litvínova a nebo besedoval v Docela velkém divadle.