Háčkované chobotničky

V někom vyvolávají chapadla tíseň, jiný při pohledu na ně pomýšlí na sůl a pepř a další inspirují k rozkmitání háčkovací jehly. Ženy v Ústeckém kraji tráví volný čas vyráběním bavlněných chobotniček, které věnují oddělením pro předčasně narozené děti. Hračka jim pomáhá lépe zvládat lékařské přístroje a zklidňuje je.

Chobotničky do České republiky přineslo sdružení Nedoklubko, které sdružuje rodiče předčasných dětí a dlouhodobě s problematikou seznamuje veřejnost. „Je to původně dánský projekt, který se rozšířil do celého světa,“ vysvětluje ředitelka organizace Lucie Žáčková.

Přesný návod na chobotničku najdete na webových stránkách www.nedoklubko.cz. Výrobní cena jedné chobotničky se pohybuje mezi 60-80 korunami.

Dánské studie prokázaly, že přítomnost chobotničky v inkubátoru dětem pomáhá. Chobotničku nevnímají jako cizí těleso, naopak jim připomíná pupeční šňůru a navozuje větší pocit bezpečí. „Z medicínského hlediska chobotničky oceňujeme hlavně proto, že děti zklidňují,“ říká primář novorozeneckého oddělení Masarykovy nemocnice Petr Janec. „ Novorozeňata si s chapadýlky hrají a mnohem méně se pak setkáváme s tím, že si vytahují kanyly nebo výživové sondy,“ potvrzuje primář Janec. Opětovné zavádění hadiček je nepříjemné, ne-li bolestivé. Výše zmíněná studie navíc přinesla závěr, že děti, které jsou v klidu, lépe prospívají.

Háčkované hračky míří v Ústeckém kraji do dvou nemocnic, do Masarykovy nemocnice v Ústí a do té v Mostě, kde mají oddělení pro předčasně narozené děti. Obdržely už stovky hraček. Výzva k pletení roztomilých hlavonožců se šíří především prostřednictvím sociálních sítí.

Láká profesionálky i začátečnice

K pletení chobotniček se tak dostala i Blanka Kuracinová z Chomutova. „Viděla jsem výzvu k pletení na facebooku,“ vypráví Pobořilová. „Mám ráda tyhle projekty pro děti, tak jsem se do toho pustila. Už jsem upletla tři a na další se chystám, vyrobit jednu trvá něco málo přes hodinu,“ vypočítává Kuracinová. „Pro výrobu toho moc nepotřebujete, po háčkování zbývá hodně zbytků a tady se aspoň využijí, protože chobotnička může být různě barevná,“ dodává Kuracinová.

 Sofie Jansová vykoukla na svět 28.7.2017 v 15:36 hodin v chomutovské nemocnici. Maminka Klaudie Jansová s tatínkem Františkem Jansou z Nových Spořic se od té doby radují z holčičky s rekordními mírami 4,9 kg a 59 cm.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka v okrese Chomutov

Chobotničky se háčkují ze stoprocentní bavlny a plní se dutým vláknem. „Musí se dodržovat rozměr a materiál, protože chobotničky personál normálně pere,“ vysvětluje Žáčková z Nedoklubka. Jinak jsou ale možnosti fantazie neomezené.

Pro ženy je háčkování dobrý relax a hřeje je hlavně pocit z dobrého skutku. „Sama jsem se narodila předčasně, jsem z dvojčat,“ říká Lucie Šafaříková z Mostu. „Naštěstí to dobře dopadlo, ale sestra trpí oční vadou. Jsem ráda, že můžu dětem aspoň trošku pomoci,“ dodává Šafaříková.
Chbotničky lákají nejen zkušené milovnice domácích prací, ale i úplně začátečnice. „Mám sice dvě vysoké školy, ale s domácími pracemi jsem na štíru,“ přiznává se smíchem Karolína Tomášková ze Žatce. „Dala jsem si výzvu, že se něco z ručních prací naučím a když jsem se dozvěděla o chobotničkách, bylo jasno. Naučím se háčkovat a můj první výrobek bude mít alespoň nějaký smysl,“ je pevně rozhodnutá Karolína Tomášková.

Wifi. Ilustrační foto.
Chomutov chce město prošpikovat chytrými technologiemi

Hračku předejte koordinátorce

Samotné předání hraček by ale měly dobrovolnice promyslet. Předat dárek je nejlepší po předchozí domluvě se zdravotníky nebo přes sdružení Nedoklubko. „Jak v Ústí tak Mostě fungují naše koordinátorky, kterým je možné chobotničky předat. Zrovna na konci měsíce budeme hračky předávat,“ radí Lucie Žáčková. „Nikdo se nemusí bát, že za něj slízneme smetanu. Chobotnička dostane štítek, kam se dárkyně podepíše, napíše na sebe kontakt nebo věnování,“ upřesňuje Žáčková. Děti totiž o chobotničku nepřijdou ani po odchodu z nemocnice. První hračka jim zůstane na památku a odnesou si ji sebou domů.

Počet předčasně narozených stále stoupá

V České republice se předčasně narodí každé dvanácté dítě. „Ten počet stále stoupá, ročně se jedná asi o devět tisíc dětí, které se narodí dříve než ve 37. Týdnu,“ uzavírá Žáčková. Není to ale problém jen České republiky, jedná se o celosvětový trend. Podle lékařských závěrů za tím stojí stále vyšší věk rodiček a stoupající počet umělých oplodnění.