Plánovaný stav policistů pro celý kraj je 3395 lidí. Momentálně jich chybí 35. Méně policistů je zejména na Teplicku a Lounsku.

Protože policie přibírá, aby doplnila chybějící policisty, zájemci mají stále šanci. „Hledáme zájemce o práci u policie, především žijící v Ústeckém kraji, a vnímající práci policisty jako své celoživotní poslání,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Zájemci podle ní najdou podmínky pro přijetí a kontakty na webu krajského ředitelství policie.

TESTY PROVĚŘÍ FYZIČKU

Kdo chce být policistou, musí mít řidičský průkaz skupiny B a umět plavat. „Jen menší část zájemců uspěje při fyzických a psychologických testech. Jde o důsledek vlivu naší příliš pohodlné civilizace,“ řekl psycholog Josef Kovářík.

„Určitým handicapem je, že chybí základní vojenská služba, při které se již dopředu seznámili zájemci o službu u policie s jednáním v kolektivu na základě rozkazů,“ dodal.

Policisté (ilustrační foto)
Policisté a hasiči dostanou více peněz za přesčasy, nábor i úmrtné

Nováčky po nástupu čeká měsíční kurz v Teplicích. Potom půlroční studium na policejní škole v Praze, odkud se znovu vrátí do střediska v Teplicích. K policejním jednotkám, u kterých budou sloužit, se dostanou po roce odborné přípravy.

PRÁCI NABÍZÍ I CELNÍ ÚŘAD

Celní úřad pro Ústecký kraj má 278 míst. „Zájemci mají šanci, protože je potřeba zaplnit 23 míst ve služebním poměru,“ prozradila Petra Diriglová z ústeckého celního úřadu. Další čtyři místa jsou volná v pracovním poměru.

„Vzhledem k tomu, že celní správa získala v průběhu loňského a začátkem letošního roku další kompetence kontrolu v oblasti hazardu a dozor v rámci evidence tržeb, je nejvíce neobsazených míst na oddělení dohledu,“ dodala Diriglová. Detaily o náboru se zájemci dozvědí na webu celní správy.

Tvrdou službu v uniformě mají hasiči. Proto u nich musí být lidé v dobré fyzické a psychické formě. V celém kraji pracuje 754 příslušníků a 44 občanských zaměstnanců.

„V květnu jsme potřebovali ještě devět příslušníků, ke konci června již pouze osm,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Ilustrační foto.
Hasiče zaměstnal hořící kombajn i unikající plyn