Společnost Unipetrol, vlastník nemovitosti, se je ve spolupráci s městem snaží přimět k odchodu. „Pokoušíme se s nimi komunikovat a vysvětlovat jim rizika spojená s pobytem," řekla Mosteckému deníku Radka Marková, specialista komunikace Unipetrolu.

U deseti z nich je to, zdá se, na dobré cestě. „V průběhu dvou týdnů pomůže odbor sociálních věcí a školství deseti klientům zajistit bydlení, osm jich ale jakoukoli spolupráci odmítlo a na ubytovně setrvávají," uvedla místostarostka Litvínova Erika Sedláčková.

Unipetrol a radnice spojily síly v závěru minulého roku, kdy zástupci petrochemického gigantu rozhodli, že ubytovna musí projít rozsáhlými opravami. Unipetrol byl loni po vleklých soudních sporech zapsán do katastru jako majitel objektu, o který přišel v polovině 90. let v důsledku podvodného jednání muže, který vystupoval jménem firmy.

Nemovitost poté několikrát změnila vlastníka, přičemž ani jeden do ní neinvestoval. Výsledkem je děravá střecha či vadná elektroinstalace. „Další užívání objektu je za současné situace přímým ohrožením zdraví a bezpečnosti ubytovaných osob," řekl na začátku prosince mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Na ubytovně bylo na přelomu listopadu a prosince přihlášených pětasedmdesát lidí, většinou závislých na výplatě sociálních dávek. Sedmnáct z nich se vůbec nepodařilo zastihnout. Stejný počet se přestěhoval do nedalekého hotelového domu, který patří společnosti CPI, s níž vedla radnice několik jednání. Jiní šli na ubytovnu nacházející se u čtvrti Šumná nebo na UNO. Dalších devatenáct lidí se odstěhovalo bez potřeby spolupráce.

Absolutní nezájem projevilo zmíněných osm nájemníků. „Věříme, že všichni, kteří v ubytovně stále zůstávají, ji v průběhu ledna opustí. Osoby, které tam jsou ubytované, pobírají sociální dávky určené na zajištění bydlení a mají tedy možnost přemístit se do jiného objektu a z dávek si zaplatit srovnatelné ubytování, které však bude technicky a hygienicky vyhovující," nechala se slyšet Radka Marková.

Unipetrol chce poté rozjet opravy. „V tuto chvíli dáváme dohromady dokumentaci nutnou pro vypsání výběrových řízení na potřebné opravy," doplnila Radka Marková.

O tom, zda bude objekt i v budoucnu sloužit jako ubytovna, nechce Unipetrol spekulovat. Jedním z důvodů je fakt, že soudní spory ještě nejsou u konce. Společnost Ubytovnalitvinov, poslední vlastník před Unipetrolem, totiž podala dovolání. Ve věci navíc figuruje také firma Nivicolus, která má díky věcnému břemenu z minulosti právo objekt užívat až do konce roku 2016. Ani jeden subjekt s Unipetrolem nekomunikuje.

Více informací o soudní při ZDE