Po několika dnech se do jeho nové akce Virtual Charity Run 2020 zapojily stovky nadšenců, kteří chtějí pomáhat lidem, jež zachraňují životy a v první linii válčí s virem. První šek na 50 tisíc korun už předal ústecké nemocnici, dalších 50 tisíc se podařilo vybrat vzápětí. Výzva trvá do konce dubna. „Někdo šije roušky, jiný pomáhá jako dobrovolník, já se vyznám v oblasti sportu. Založil jsem akci a čekal na reakce přátel. K mému úžasu se během několika hodin ozvali tahouni jako David Cihlář a Zuzka Kotěšovcová Rusínová a další už věděli, že nemohou stát stranou,“ líčí učitel ústecké průmyslovky.

Princip dubnové výzvy je jednoduchý. Zájemci se přihlásí přes stránky miladatour.cz, zaregistrují se a zaplatí startovné 100 korun. Pak už mohou běhat kdekoli, kde je to baví. K výběru jsou trasy 5, 10 a 21 km, přičemž daná je pouze vzdálenost. Místo, kde ji sportovci uběhnou, je jen na nich. „Výtěžek ze startovného věnujeme lékařům a záchranářům Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem,“ připomíná Neustupa.

Ilustrační fotografie.
Běžci v regionu závodí virtuálně. Pomáhají tím nemocnici

Koronavirus podle něj zásadně zamíchal přípravami na další akce seriálu Milada Tour. „Zimní běh byl skvělý, poprvé se začínalo v Chabařovicích a spolupráce s tamním starostou neměla chybu. Bohužel hned tři další akce jsme museli odložit nebo zrušit, a to včetně Ústeckého schodu. Nikdo dnes neví, jak dlouho budou trvat omezení v oblasti shromažďování osob. Já doufám, že během května dojde k postupnému uvolňování karantény,“ říká.

Běžeckou akci Milada Run museli organizátoři přesunout na 2. srpna, cyklozávod až na 15. srpna. „Snad to vyjde a lidé si k nám cestu opět najdou,“ doufá Neustupa.

Přeložení závodů je komplikací i z hlediska sponzoringu. „Bez sponzorů se dnes neobejde žádná sportovní akce. Vlastní účastník vidí pouze vyměřenou trať, nějaké zázemí a předávání cen. Kolem závodu je i dost papírování, musíte zajistit povolení, zdravotnický dohled, reklamu, bezpečnost účastníků, pitný režim, časomíru, moderátora. Dnes se možná bude ještě více tlačit na hygienu. S většinou partnerů mám velmi dobré dlouhodobé vztahy. Věřím, že všichni vydrží a nikdo se k nám zády neotočí. Samozřejmě se může stát, že někteří sponzoři vzhledem k očekávaným ekonomickým problémům budou skromnější, ale to se dá pochopit,“ vysvětluje.

Kromě příprav závodů se Michal Neustupa věnuje i své profesi a čerstvé roli tatínka. „Jaký mám denní režim? Jako každý jiný učitel a táta od rodiny. Rouška, kočárek, počítač rouška, kočárek, počítač. Pardon, zapomněl jsem ještě na přítelkyni. To bych tomu dal,“ usmívá se.

A slovo na závěr? „Držím palce všem, moc si vážím práce lékařů, sester, hasičů, policistů. To jsou bez nadsázky hrdinové doby. Musíme vydržet, nic jiného nám nezbývá,“ vzkazuje sympatický Ústečan.

Pohled na část lomu ČSA a zámek Jezeří.
Konec hlubinné těžby uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Už se nevyplatí