Vyfotit miminko ale není pro úředníky tak jednoduché. Nesmí plakat, musí mít otevřené oči a „sedět“, ačkoliv to dosud neumí. Podle úřednic se to dělá tak, že rodič dítě drží v náručí, aby bylo ve vzpřímené poloze, a protože fotografie do pasu musí mít světlé pozadí, přes tatínka anebo přes maminku přehodí bílou plenu.

Cestovní pas pro děti je platný pět let a jeho pořízení vyjde na sto korun. Alternativou pasu je občanský průkaz pro děti. „Ten ale neplatí při cestování po celém světě, ale jenom v zemích Schengenského prostoru,“ doplnila Pavla Novotná, vedoucí správního oddělení litvínovského úřadu. Občanský průkaz pro děti má platnost také pět let, a jeho vystavení stojí padesát korun.

Přijďte včas

Litvínovská radnice nyní vyzývá tamní obyvatele, aby nenechávali vydávání cestovních pasů až na letní měsíce, protože poté se dá předpokládat, že by byla delší čekací doba.

„Zatím jsme se nesetkali u občanů se stížnostmi, lidé mohou využívat i elektronický systém, který umožňuje odbavit objednaného klienta přednostně,“ řekl tajemník litvínovské radnice Valdemar Havela.

Litvínovská radnice se rozhodla od měsíce dubna rozšířit provozní dobu úřadu.

„V letních měsících posílíme úřední den o jeden den, abychom zvládli odbavit obyvatele, kteří si přijdou zažádat v letních měsících,“ doplnil Havela.

Pro občanské průkazy a pasy si tedy lidé budou moci dojít i v úterý. Nyní jsou úředními dny pondělí a středa.