Té ve třech letech diagnostikovali autismus s psychomotorickou retardací. Bohužel, léky používané při terapii, která nemocné Lindě pomáhá, nejsou v naší republice dosud schváleny Státním úřadem pro kontrolu léčiv, takže zdravotní pojišťovny je nehradí. Léčba stojí 250 tisíc korun ročně a potrvá ještě asi tři až pět let. Maminka pětileté Lindy, která je samoživitelka a kromě nemocné holčičky vychovává i osmnáctiměsíční Ellu, se bez finanční pomoci neobejde.

Jak již Mostecký deník informoval, malé Lindě se rozhodli pomoci bývalí tanečníci litvínovského tanečního studia Cassio pod záštitou občanského sdružení Dobrý skutek. Lindina maminka totiž několik let litvínovské taneční studio vedla.

„Rozhodli jsme se pomoci, jelikož maminka Lindy nám věnovala spoustu času a své energie. Spojili jsme naše síly a díky Vlaďce Erbové se nám podařilo přemluvit i Leoše Mareše a další známé osobnosti k účasti na charitativním koncertu,“ řekla novinářům Alena Najmanová, bývalá členka tanečního studia Cassio.

Podle modelky a rodačky z Mostu Vlaďky Erbové je zdraví na prvním místě, proto s pomocí nemocné Lindy neváhala.

„Vím, že zdraví je nejdůležitější. Ve chvíli, kdy mi zavolali, jsem vnímala pomoc jako máma. A tak jsme to pojala i u svých kolegyň a lidí ze šoubyznysu, kterým jsem také volala jako rodičům. Já sama mám dvě zdravé děti a smekám před rodiči, jejichž děti jsou nemocné,“ řekla včera Vlaďka Erbová.

Koncert

Charitativní koncert, na kterém se představí mnoho známých osobností, například Josef Laufer, Leoš Mareš, Martin Maxa, Eva Decastelo, Andrea Vránová-Kloboučková, fotbalista Tomáš Řepka a mnoho dalších, se uskuteční 11. dubna v litvínovské Citadele. Veřejnost nemocné Lindě může pomoci právě tím, že se koncertu zúčastní. Vstupenky jsou v předprodeji v Městském divadle v Mostě, v litvínovském Intusu, Citadele, a v prodejně Káva čaj Matiko.

Neoficiální příčinou nemoci, kterou Linda trpí, jsou očkovací vakcíny. Po určení diagnózy se však její maminka nehodlala vzdát naděje. „Z internetu jsem se dozvěděla o imunilogicko biomodulační léčbě, kterou ale pojišťovny nehradí. Tím začal boj o shánění peněz,“ řekla Jarmila Hrabáková.