Ekologickou likvidací prošlo zboží zajištěné celníky na přelomu loňského a letošního roku. „Jednalo se o 1867 kusů oděvů a oděvních doplňků včetně roušek, 1239 padělků hraček a stavebnic, 149 sluchátek k mobilním telefonům, 197 kusů pracích prostředků o celkové hmotnosti 290 kilogramů a dva litry přípravku, používaného k hubení plevelů. Dále pak 11 tisíc kusů cigaret, 24,5 kilogramů tabáku a tabákových listů, 266 lahví alkoholu o celkovém objemu 212 litrů lihovin různých značek a 2693 lahviček, jejichž obsahem bylo v úhrnu sto litrů bylinných kapek,“ vypočítal Jiří Nejedlý, mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj.

Tisíce padělků a nezdaněných vybraných výrobků, které celníci zajistili při nejrůznějších kontrolních akcích na tržnicích nebo v kamenných obchodech na severu Čech, skončilo rozdrceno na drtící lince, rozježděno kompaktorem na pevné betonové ploše či vylito do kompenzační jímky v litvínovské společnosti zabývající se likvidací odpadů.

Osud zpěváka Martin Maxy je spojen i s mladíkem, jehož vražda je zahalena tajemstvím
Zpěváka Maxu chtěli zabít výstřelem z blízka. Raději se vzdal klubu v Litvínově

„Padělky či napodobeniny nemusí nutně končit v drtičkách nebo spalovnách odpadů. Za určitých podmínek mohou být bezúplatně převedeny k humanitárním účelům,“ upozornil Nejedlý s tím, že však nelze využít padělky, které jsou zdravotně závadné nebo nebezpečné. „Mnohdy také není možné ze zabavených padělků loga odstranit či majitelé ochranných známek nedají souhlas s jejich dalším následným použitím,“ dodal mluvčí celního úřadu.