Zatímco davy ustaraných Mostečanů v pátek sháněly na poslední chvíli dárky mezi plnými regály, v penzionu pro seniory u aquadromu se ozýval smích. Skupinka důchodců tam hrála cvrnkanou. Když jim kulička na konci dlouhé dřevěné dráhy spadla do dírky s číslem, vykřikli radostí a rodačka z Litvínova Jitka Ehmigová jim zapsala další body. Očividně si hry užívala. Kdysi měla úplně jiné Vánoce, plné obav a traumatizujících situací.

Seniorka, jež v lednu oslaví 87 let, poznala Ježíška za války. „Měli jsme problém i se stromečkem, protože Čechům ho nechtěli prodat,“ vzpomínala na nacistickou okupaci. Tehdy její tatínek musel improvizovat: udělal stromeček z kovové tyče, do které navrtal dírky a zastrkal posbírané větvičky. V té době nebyly ani bonbóny, natož čokoládové kolekce, takže rodiny do papíru balily kostky cukru a věšely je na stromek s jablky, ořechy a vším přírodním, co dům dal. „Cukr se balil ještě v 60. letech,“ upozornil rodák ze zaniklých Židovic Ladislav Bauer.

Ilustrační foto
Mimořádná příležitost! Půlnoční mše proběhne v Mostě pod širým nebem

Paní Jitka dodala, že o Vánocích jako dítě plakávala. Její nejstarší sestra totiž musela sloužit u Němců, takže doma na ni se sváteční večeří dlouho čekali. „Sousedé už myli nádobí, a mi ještě nejedli,“ povzdechla si seniorka. Na dárky si nevzpomněla, ale v paměti ji zůstala polévka z luštěnin.

Eva Mádlová se narodila v mírovém roce 1945 a navíc jako jedináček, přesto byly její Vánoce také skromné. Za vrchol blaha považuje Štědrý večer roku 1951, kdy dostala velkou panenku s porcelánovou hlavou a knížku. „Dva dárky musely stačit, na další nebyly peníze,“ řekla. V Mostě žije čtyřicet let a předtím se hodně stěhovala. Vánoce zažila jako dítě i na rekreační zotavovně v Jizerských horách, kde její tatínek dělal kulturního referenta. S rodiči sdílela malý pokojík, spala na zemi na matraci, do školy jezdila na saních a Vánoce slavili společně s rekreanty. „Dnes se dětem dává tolik dárků. Vím, že je jiná doba, ale měly by být skromnější,“ uvedla pamětnice, která radí nepodléhat nákupní horečce. Senioři v penzionu se jí snaží odolat. Večer 24. prosince budou sami ve svých pokojích, nebo u příbuzných.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.
Léky budou o Vánocích k dostání v lékárnách, které mají službu

Opět se ve velkém potkají na Silvestrovské kavárničce, která v penzionu začne ve 22 hodin a skončí nad ránem na Nový rok. Na tradiční zábavu chodí tří desítky lidí a každý přinese všem občerstvení. Budou hodnotit uplynulý rok a vtipkovat. „Máme připravenu hru. Někdo si vylosuje otázku a další vachrlatou odpověď, abychom se zasmáli,“ prozradila Miloslava Bauerová a zatleskala dalšímu hráči, který trefil kuličku do dírky.