Češi jsou v tomto ohledu na posledním místě v Evropě. Například v sousedním Slovensku využívá placených služeb s nabídkou filmů téměř čtyřikrát více lidí. Většina z těch, kteří TV Česku využívají tohoto typu zábavy, používá bezplatné služby typu Youtube nebo pořady stahuje z různých nelegálních pirátských serverů typu Topserialy.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Vít Vážan
Ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan: S novým vysíláním přibudou kanály

Ten byl na přelomu října a listopadu kvůli nátlaku filmařů a distributorů uzavřen. Nedali totiž souhlas s tím, aby zde byla jejich díla prezentována. „Servery poškozovaly tvůrce a klamaly spotřebitele,“ okomentovala to podle serveru Seznam Zprávy Aliance pro kreativitu a zábavu, která je sdružuje.

Konec pirátského úložiště pak velká část českých uživatelů internetu téměř oplakala. Na Facebooku dokonce vznikla hromadná akce, jejíž účastníci proti tomu chtěli veřejně protestovat.

Hacknuté e-maily 

Čísla ČSÚ o uživatelích internetu poskytují i další zajímavé údaje. Například to, že počítač má 78 procent domácností, což je o polovinu více než před deseti roky. „Ještě před třiceti lety jím disponovala dvě procenta,“ říká Martin Mana z ČSÚ.

Spider-man: Daleko od domova
Prásknou Netflix a Amazon českými dveřmi? Patová situace ve filmových pobídkách

Spolu s tím roste i počet lidí, kteří jsou připojeni k webu a využívají služby jako internetové bankovnictví či nákupy online. Přibývá ale i těch, kteří mají s pobytem na síti problémy. Téměř pěti procentům uživatelů internetu se totiž v posledním roce stalo, že jim někdo „naboural“ e-mailovou schránku nebo účet na sociální síti a rozesílal z nich za ně zprávy.

Více než 900 tisíc lidí se pak během posledního roku účastnilo na sociálních sítích a serverech politických diskusí.