Za řadu kolizí na silnici I/27 mezi Mostem a Litvínovem mohou střety ze zvěří. Těsně za tímto místem jsou na pomyslných stupních vítězů nejvíce nehodových míst dvě rušné křižovatky v centru Mostu – u Centralu a u Prioru.

„Dost lidí tam jezdí hodně rychle. I když tam jsou úseky s omezenou rychlostí. Ale dost šoférů tam často frčí. Svádí to. Také se tam dost předjíždí na rovinkách,“ komentuje úsek I/27 nedaleko vjezdu do Litvínova Milan Škoda. „A ráno a navečer tam také bývá dost a dost srnek,“ odhaluje další častou příčinu nehod řidič, který tamtudy denně dojíždí do Mostu do práce.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Ženy mají dvakrát větší šanci, že po nehodě zůstanou uvězněné. Kvůli crashtestům

Podle dat České asociace pojišťoven se mezi Zálužím a vjezdem do Litvínova na silnici I/27 za dva roky odehrálo celkem 28 nehod. Zranilo se při nich 5 lidí, škody v součtu dosáhly na 3,7 milionu korun. „Nejčastější příčinou nehod v tomto úseku za uvedené dvouleté období je srážka se zvěří, a to v 16 případech. Následuje nedodržení bezpečné vzdálenosti ve 3 případech. Nedodržení rychlosti má za následek 2 nehody a nevěnování se řízení vozidla taktéž. Jednou bylo důvodem špatné předjíždění a jedna nehoda byla srážka s chodcem,“ potvrzuje policejní mluvčí Václav Krieger.

Jak se střetu se zvířetem vyhnout? „Předvídat. V rizikových místech jet pomaleji,“ radí dopravní expert Jan Pechout. „Když se stmívá a rozednívá, tak zpomalit, více koukat kolem sebe. Nejen že v té době je největší pohyb zvěře, ale také řidiči v té době nejhůře vidí, jsou nejhorší podmínky, když se mění světlo. Prostě být ještě ostražitější,“ dodává.

A co když už se před vámi srna nebo divoké prase zjeví? „Chytit pevně volant a co nejrychleji šlápnout na brzdu. Řidiči by se neměli snažit vyhnout se. To je chyba. Strhnou řízení, ale mohou skončit v kotrmelcích v příkopu nebo dostanou smyk a mohou narazit do nějaké pevné překážky, například do stromu. Tam je potom riziko zranění mnohem vyšší,“ tvrdí Pechout.

Pozor na přednost u Prioru

Druhou příčku nejrizikovějších míst v regionu obsadilo křížení ulic Josefa Skupy, Moskevské a třídy Budovatelů v centru Mostu. Křižovatka u Prioru byla za poslední dva roky svědkem 17 nehod, při kterých se 7 lidí zranilo.

Nejčastějším prohřeškem tam bylo nedání přednosti v jízdě. Platí to zejména v době, kdy tam vypnou semafory. Místo je totiž oproti dalším křižovatkám na hlavní mostecké třídě Budovatelů „nestandardní“. Hlavní silnice tam nevede třídou Budovatelů jako jinde, ale ulicemi Josefa Skupy a Moskevskou. A na to řada šoférů zapomíná.

Nejčastější místa nehod na českých silnicích
Pozor na nebezpečné nehody: Toto jsou místa, kde Češi nejčastěji bourají

„Je to tam divné. Taky už se mi jednou stalo, že jsem na to zapomněl a musel jsem hodně rychle brzdit. Celou třídu Budovatelů projedete po hlavní a tady najednou jste na vedlejší,“ potvrzuje Lukáš Šimůnek, že řidiči občas mívají na této křižovatce, když jsou vypnuté semafory, potíže. Hlavní je tam jinak z toho důvodu, že místem často míří sanitky k mostecké nemocnici.

Celkem 14 nehod se 7 zraněnými se za poslední dva roky odehrálo na křížení ulic Budovatelů, F. Halase a J. Průchy u mosteckého Centralu. Také tam je nejčastějším důvodem nedání přednosti v jízdě. Mezi další rizikové úseky patří například rovinka za Havraní směrem k Mostu na I/27, za dva roky tam bylo 16 nehod a 4 zranění, a také úsek na silnici I/15 u Korozluk. Pojišťovny tam evidují 14 nehod a 3 zraněné.