Litvínovská politická scéna se v neděli večer otřásla v základech. Mostecký deník získal k dispozici dokument, v němž Daniel Volák oznámil svůj odchod z Občanské demokratické strany. Bývalý starosta města své rozhodnutí potvrdil. Sdělil rovněž, že v podzimních komunálních volbách bude jako nezávislý kandidovat za nenápadné hnutí.

Oficiálně Daniel Volák v ODS končí v pondělí 4. srpna. Jedná se o rozchod po dlouhých šestnácti letech. „Je to pravda. Vystupuji z řad členů a vzdávám se tedy i funkce předsedy celostátního smírčího výboru,“ potvrdil Volák Mosteckému deníku. K překvapivému odchodu ho dovedla situace v litvínovské buňce občanských demokratů.

Podle svých slov necítil podporu, názorově se rozcházel s novým vedením místní organizace. „V lednu jsem skončil jako předseda místního sdružení a zároveň došlo ke kompletní výměně vedení. To bývalé totiž čelilo výtkám, že to vedeme špatně, a proto jsem očekával, že nová organizace s novým vedením bude pracovat lépe. Ale nestalo se. Když jsem na to začal poukazovat, vyvolávalo to zlou krev,“ uvedl Daniel Volák.

Za poslední kapku označil podobu kandidátky litvínovské ODS pro letošní podzimní komunální volby. „Helena Zemánková Týřová, dlouholetá členka strany a předsedkyně současného klubu zastupitelů ODS, byla na kandidátní listině odsunuta na nevolitelné místo. To samé platilo pro Ludvíka Šavela, který je dlouholetou litvínovskou odbornou autoritou. Tohle definitivně rozhodlo.“

Volák, jenž před několika měsíci skončil ve funkci prvního náměstka na ministerstvu spravedlnosti, se rozhodl, že půjde do říjnových voleb jako nezávislý kandidát bez politické příslušnosti.

„Cítím tam mnohem silnější názorovou shodu. Pokusím se své představy prosadit prostřednictvím tohoto uskupení,“ dodal Daniel Volák, jenž bude lídrem kandidátky.

 Podle interních informací není Daniel Volák ani zdaleka jediný, kdo řekl Občanské demokratické straně hlasité Sbohem!.